Fredagstacoen blir ikke helt den samme uten hjemmelaget guacamole. Her er to enkle vrier på den supergode dippen.

Fersk, hjemmelaget guacamole er fast tilbehør når det står meksikansk på menyen. Hva er vel fredagstaco, quesadillas, fajitas og burrito uten den lysegrønne dippen?

Prøv guacamole til vår lettvinte oppskrift på quesadillas med kylling

Guacamole og tortillachips

Guacamole er også en deilig dipp til tortillachips.

Dette kan du bruke guacamole til

Det er mye annet godt du kan bruke den sunne dippen til også. Hva med å prøve guacamole som topping til grillpølsene? På brødskiva? I wrap med røkelaks? Mulighetene er mange!

Har du lite avokado kan du spe dippen med rømme eller crème fraîche. Da får du en mild og fin avokadokrem som kan brukes på samme måte som guacamole (oppskrift lenger ned i saken).

Prøv også: Burrito med rester av lammelår

Slik oppbevarer du avokado

Visste du at kjøleskapet er det beste stedet å oppbevare hele, modne avokadoer? Så lenge det ikke er for kaldt kan de ligge ganske lenge. Ideell temperatur er 5-10 grader.

Når avokadoen først er åpnet vil oksygen gjøre at fruktkjøttet blir brunt og uappetittlig. La steinen bli liggende, dekk til med plast så minst mulig luft slipper til og legg avokadoen i kjøleskapet. 

Trikset med avokadosteinen fungerer også når du har rester av guacamole. La steinen ligge halvveis ned i dippen så blir ikke guacamolen så fort misfarget.

Avokadokrem i stedet for guacamole

Har du bare en halv avokado, kan du lage avokadokrem.

Oppskrift på guacamole

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 2 stk. spisemoden avokado
  • 1 ss limesaft
  • 1 ss rødløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 stk. tomat, finhakket
  • 2 ss fersk koriander, finhakket
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Del avokadoene i to og ta ut steinen. Bruk en spiseskje til å skrape ut innmaten.
  2. Bruk morter eller gaffel til å mose avokado sammen med limesaft.
  3. Tilsett finhakket løk og hvitløk. Del tomat i to, skrap ut og kast tomatfrøene. Skjær tomatkjøttet i små terninger og rør sammen med resten.
  4. Smak til med fersk koriander, salt og pepper.

 

Oppskrift på avokadokrem

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 stk. spisemoden avokado
  • 1 ss limesaft
  • 1 ss rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 rød chili, finhakket
  • 0,5 dl rømme eller crème fraîche
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Del avokadoen i to og ta ut steinen. Skrap ut innmaten og ha over i en skål.
  2. Mos avokado og limesaft sammen med en morter eller gaffel.
  3. Rør inn finhakket løk, hvitløk, chili og rømme eller crème fraîche.
  4. Smak til med grovt flaksalt og nykvernet pepper.