Hjemmelaget is er en smak av ren luksus – og det er slett ikke vanskelig å få til heller.

Is. Bare ordet smaker sommer, sol og velvære. Det er ikke mye som smelter på tunga som iskrem gjør – bokstavelig talt!

Selv om det fins mye god is å få kjøpt ferdig på butikken, er det jo stas å kunne lage isen selv. Bare ved å sette hjemmelaget is på bordet imponerer garantert gjestene dine – og det er før de har smakt på den! Og når de tar sin første skje, er det bare å vente på fornøyde sukk rundt bordet. 

Hjemmelaget is er enkelt å lage, og det er utrolig gøy å leke seg med forskjellige smaker og toppinger! Her er oppskrift på iskrem med tre ulike smaker.

Lettvint å lage

Å lage iskrem selv – er ikke det mye styr, da? Nei, det er faktisk ikke det! 

Det enkleste er selvsagt om du har en ismaskin, da kan du ha ferdig is i løpet av en times tid. Her finnes det mange varianter og prisklasser. Kjøper du en maskin med kompressor, kan du for eksempel lage både iskrem, sorbet og yoghurtis direkte i maskinen. 

Prisene på ismaskiner varierer fra i underkant av tusenlappen og oppover, men du kan fint lage is uten ismaskin også. Det tar litt lenger tid, siden den må stå i fryseren i minst seks timer før den stivner. Du må også huske å røre i isen noen ganger under innfrysingen, slik at det ikke dannes iskrystaller.

Men skal du ha gjester, er det jo bare en fordel å kunne lage desserten dagen før. Bare husk å ta isen ut av fryseren ca. 20 minutter før servering – enkelt og greit!

Forskjellige smaker 

Noe av det aller beste med å lage isen selv, er at du kan lage akkurat hvilken smak du vil. Under får du oppskriften på jordbæris, med sjokolade og multer som alternativ, men her er det bare å bytte ut med hva du måtte ønske. 

Tilsett frø fra vaniljestang, så har du vaniljeis. Eller hva med blåbæris, bringebæris, bananis, kokois (tilsett kokosmelk), lakrisis (tilsett lakrispulver), pistasjeis (tilsett pistasjekjerner) – her er det bare å smake seg frem.

Lek med toppingen

Det er ikke bare selve isen som skal smake, du kan ha utrolig mye godt på også. Ekstra stas er det hvis det knaser litt! Salte peanøtter gir for eksempel en spennende smakskontrast til søt is. Eller hva med knuste bringebærdrops eller hakkede hasselnøtter? 

Revet sjokolade, smeltet sjokolade eller lun bærsaus er også godt. Til sjokoladeis kan du også finrive litt appelsinskall og drysse over. Nydelig!

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med jordbær

Hjemmelaget is er enkelt å lage, og det er utrolig gøy å leke seg med forskjellige smaker og toppinger! Her er oppskrift på iskrem med tre ulike smaker.

Gir ca. 1,2 l
Porsjonen kan halveres hvis mindre mengde ønskes, men bruk likevel 2 egg i oppskriften. 

Du trenger: 
2 egg
2 dl sukker
5 dl fløte
2,5 dl melk
400 gram jordbær
1/2 lime, saften 

Hjemmelaget is er enkelt å lage, og det er utrolig gøy å leke seg med forskjellige smaker og toppinger! Her er oppskrift på iskrem med tre ulike smaker.

Slik gjør du:

  1. Pisk eggene luftig. Tilsett sukker litt etter litt, og pisk til eggedosis. Pisk godt inn fløte og melk.
  2. Rens og skyll jordbærene og ha dem i en bolle. Hell over saften av 1/2 lime. Knus med stavmikser (eller foodprosessor) og kjør det sammen til en puré.
  3. Ha røren i en ismaskin. Rett før den utvikler seg til is, tilsetter du jordbærpureen. Kjør det sammen i ismaskinen til ferdig is.
  4. Hvis du ikke har is-maskin: Rør inn jorbærpureen i røren og ha isblandingen i en passende form. Sett i fryseren og rør et par ganger i den så det ikke danner seg iskrystaller. Det tar 6-8 timer for at isen skal stivne.
  5. Når den er fryst, dekk isen med plast. Før servering setter du isen ca. 20 minutter i kjøleskapet.
Hjemmelaget is er enkelt å lage, og det er utrolig gøy å leke seg med forskjellige smaker og toppinger! Her er oppskrift på iskrem med tre ulike smaker.

Tips for andre is-smaker:

Sjokolade-is
Bruk samme oppskrift, men bytt ut jordbær og lime med 2 dl revet sjokolade.

Multe-is
Bruk samme oppskrift, men bytt ut jordbær og lime med 2 dl multer.

Foto og oppskrift: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no
Inspirasjon hentet fra Ben & Jerry's iskrembok