Verdens beste potetmos er hjemmelaget. Her er tipsene som gjør det klassiske tilbehøret til stjerna på middagsbordet.

Noen foretrekker fløyelsmyk potetpuré, mens andre helst ha biter i potetmosen for å få litt tyggemotstand. Du har også de som mener du skal bruke så mye smør at du blir flau over å fortelle hvor mye du har hatt i. Uansett hvordan din favorittmos er, en raus porsjon ekstra god potetmos kan løfte selv den enkleste pølsemiddagen til et herremåltid.

En potetmos – mange muligheter

Vi har laget en lettvint grunnoppskrift på kremet potetmos og med den har du det aller beste utgangspunktet for å finne fram til din favoritt. Konsistensen kan enkelt varieres fra den fineste puré til en grovere stappe, gjerne med litt potetskall, og smaken justerer du med all verdens urter, krydder og ekstra godsaker.

Har du rester av rømme, fløte eller ost? Rør det inn i potetmosen for en ekstra fyldig smak. Se flere tips til gode varianter lenger ned i saken.

Potetmos med kremost og gressløk

Potetmos med krydderost og finhakket gressløk.

Det viktigste du bør huske på når du skal lage en vellykket potetmos er at potetene ikke skal kokes med salt i vannet. Det kan resultere i en limaktig konsistens. 

Er det mulig å fryse poteter?

Har du mange poteter du ikke får spist opp? Lag potetmos og frys ned i porsjonspakker!

Det å fryse ned rå poteter er ingen god idé, men potetmos av kokte poteter er helt genialt å ha på lur i frysen. Smaken forringes ikke og du får en kjapp, hjemmelaget potetstappe til middag en annen dag. Så kan du variere potetmosen til hver middag, se oppskriftene lenger ned i saken.

Har du rester, lag pytt i panne. Det er den ultimate restemiddagen, og perfekt når du skal «tømme» kjøleskapet.

Potetmos med sitron og oliven

Revet sitronskall og grønne oliven løfter potetmosen til nye høyder.

Grunnoppskrift på kremet potetmos 

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 650 g mandelpoteter, uten skall
  • 2 dl melk
  • 60 g smør
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell potetene og del i mindre biter. Kok dem møre i usaltet vann.
  2. Varm opp melk og smør i en kasserolle til smøret har smeltet. Hold varmt til potetene er klare.
  3. Hell av kokevannet på potetene. Bruk potetpresse for en helt klumpfri potetmos. Ønsker du en grovere konsistens kan du bruke en stamper eller mose med en gaffel.
  4. Tilsett litt og litt av den varme væsken mens du rører godt og til du har den ønskede konsistensen. Bruk en kraftig ballongvisp for ekstra myk og kremet potetmos.
  5. Smak til med salt og pepper.

 

Potetmos med kremost og gressløk

Til 4 porsjoner legger du følgende til grunnoppskriften:

  • 0,5 beger kremost med krydder (60-65 g)
  • Fersk gressløk, finhakket

Slik gjør du:

  1. Følg grunnoppskriften til potetmosen, uten å krydre.
  2. Rør litt og litt kremost inn i potetmosen, til alt har smeltet sammen.
  3. Smak til med salt og pepper og server med finhakket gressløk på toppen.

 

Potetmos med sitron og oliven

Til 4 porsjoner legger du følgende til grunnoppskriften:

  • 1 ts revet sitronskall
  • 80 g oliven med paprika, delt i 2
  • 2 stilker fersk timian

Slik gjør du:

  1. Følg grunnoppskriften til potetmosen.
  2. Del olivenene i to. Vask og tørk sitronskallet godt og riv på fint rivjern. 
  3. Vend oliven og sitronskall inn i potetmosen og topp med fersk timian til servering.
Potetmos med pastinakk og hvitløk

Pastinakk og hvitløk gir potetmosen ekstra god og fyldig smak.

Ekstra fyldig potetmos med pastinakk og hvitløk

Til 4 porsjoner legger du følgende til grunnoppskriften:

  • 1 pastinakk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss crème fraîche
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell potet og pastinakk og del i mindre biter. Rens hvitløksfedd og del i to.
  2. Kok alle grønnsakene møre i usaltet vann.
  3. Varm opp melk og smør i en kasserolle til smøret har smeltet. Hold varmt til potetene er klare.
  4. Hell av kokevannet på grønnsakene og press alt gjennom en potetpresse.
  5. Tilsett litt og litt av den varme væsken mens du rører godt og til du har den ønskede konsistensen. Bruk en kraftig ballongvisp for ekstra myk og kremet potetmos.
  6. Smak til med crème fraîche, salt og pepper. Pynt gjerne med ferske urter til servering.