Fransk løksuppe er enkel, rimelig og god husmannskost som aldri går av moten. Bruk rester av brød og ost, og lag et herlig suppemåltid.

Fransk løksuppe er et klassisk eksempel på hvordan noen få, helt vanlige råvarer kan skape stor smak. «Hemmeligheten» er å gi løken god tid i gryta slik at den brunes, eller karamelliseres på fagspråket, og utvikler en nydelig sødme som rå løk ikke har.

Perfekt ost til løksuppen

Løksuppen er kanskje mest kjent for brødskiven som flyter på toppen. Det er en fin måte å bruke opp tørt og kjedelig brød. Du kan også drysse over noen deilige, sprø brødkrutonger.

Det er også vanlig å gratinere suppen i ovnen og da får du en perfekt mulighet til å bli kvitt det du måtte ha av osteskalker i kjøleskapet. Tradisjonelt skal det være revet guyère, en apleost fra Sveits, men det blir like godt med emmentaler, cheddar eller helt vanlig gulost.

Slik lager du enkelt løksuppe til mange

Et smart tips når du skal lage løksuppe til mange, er å gratinere brødet uten å sette suppebollene i ovnen. Samle krutonger i små, hauger på stekebrettet, dryss over revet ost og stek i ovnen til osten har smeltet.

Legg de gratinerte brødbitene i en brødkurv og så kan gjestene forsyne seg selv. Det samme kan selvsagt gjøres med brødskiver.

Prøv også vår deilige potetsuppe med hjemmelagde brødkrutonger! 

fransk løksuppe med gratinert ost

Oppskrift på fransk løksuppe

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 5 stk. gul løk (ca. 800 g), i tynne skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 1 ss tørket timian (kan sløyfes)
  • 1,25 liter grønnsakbuljong
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 laurbærblad
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 4 skiver loff (gjerne daggammelt)
  • 6 ss revet gulost

Slik gjør du:

  1. Rens løk og skjær i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin hvis du har det.
  2. Varm opp olje og smør i en stor gryte på middels sterk varme. Ha løk og timian i gryta og la det surre i 20 minutter, til løken begynner å få farge. Rør om underveis.
  3. Tilsett grønnsakbuljong, sitronsaft, finhakket hvitløk og laurbærblad. Kok opp og la suppa småkoke under lokk i 30 minutter. Smak til med salt og pepper
  4. Forvarm ovnen til 225 grader. Skjær bort brødskorpene og rist brødskivene lett i brødristeren, eller stek dem på begge sider i en stekepanne.
  5. Fordel den varme løksuppen over i ildfaste suppeboller. Legg en brødskive på toppen og dryss over revet ost.
  6. Gratiner løksuppen til osten er smeltet og har fått fin farge. Server med en gang.