Kjøttpudding er tradisjonsretten som du faktisk kan lage mange varianter av, både når det gjelder fyll og topping.

Hjemmelaget kjøttpudding har kanskje gått litt i glemmeboken i konkurranse med nye middagstrender. 

Men heldigvis er det fremdeles mange som finner frem kjøttfarsen og setter en rykende fersk kjøttpudding på bordet – og særlig nå i den mørke årstiden.

Når det nærmer seg jul, blir vi gjerne litt ekstra nostalgiske og higer etter noe hyggelig og kjent, og da er jo kjøttpuddingen helt perfekt!

LES OGSÅ: Sosekjøtt til søndagsmiddagen

Kjøttpudding er både lettvint å lage og enkelt å variere både med fyll og topping. Her er oppskrift på kjøttpudding med fyldig tomatsaus.

Lett å lage

Kjøttpudding er slett ikke vanskelig å få til, og med få ingredienser og kort tilberedningstid kan dette fort bli en middagsfavoritt – også for nye generasjoner. 

I denne oppskriften formes kjøttpuddingen enkelt på et stekebrett, men du kan også steke kjøttpuddingen i en ildfast form eller brødform. 

Kjøttpudding passer med tilbehør som pasta, potet, potetmos, bulgur eller ris, og både brun saus eller fløtesaus er godt som følge. 

Og for dere med små barn: kjøttpudding faller som regel godt i smak hos de yngste. Det minner jo ganske mye om kjøttkaker!

LES OGSÅ: Oppskrift på mors kjøttkaker

Kjøttpudding som pålegg

Blir det rester igjen etter middagen, kan du fint bruke kjøttpudding som pålegg på brødskivene til frokost eller i matpakka dagen etter.  

Lag en god sandwich, og fyll den med salat og tomat eller rømmedressing. 

Lek deg med oppskriften

Men kjøttpudding er ikke bare kjøttpudding! Det fins mange variasjonsmuligheter, så her er det bare å prøve seg fram. Kjøttfarsen er gjerne av storfe eller svin, eller en blanding av disse. Men du også fint bruke farse av lam eller viltkjøtt. 

Som fyll kan du også for eksempel bruke fetaost og spinat, hakkede grønnsaker eller sopp. 

Kanskje frister det med honningmarinert kjøttpudding, eller knasende sprøtt bacon som topping? Eller hva med en fyldig, god tomatsaus, som vi har valgt å lage?

Det som er ekstra fint med kjøttpudding, er at den ikke trenger å være lik hver gang!

TIL EN SØNDAG MED GOD TID:  Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter 

Oppskrift kjøttpudding med tomat-topping

Du trenger:

800 g karbonadedeig (evt. 1/2 svinekjøtt)
2,5 stangselleri
1/2 stor løk
1 ss Worcestershire-saus
0,5 dl ketchup
1,5 ss tomatpuré
1 hvitløksfedd (finhakket)
0,5 ts pepper
1 ts spisskumin
1 ts salt
1 egg (vispet)
0,75 dl melk

Tomatsaus:
1 ts Worcestershire-saus
1 boks med finhakkede tomater
2 ss tomatpuré
2 ss ketchup
2 ss kraft fra kjøttpuddingen
Finhakket persille

Slik gjør du:

1. Finhakk stangselleri og løk. Varm en stekepanne med olje og stek det mykt. Ha det sammen med kjøttet i en stor bolle. Tilsett resten av ingrediensene, og rør godt sammen til en farse.

Ønsker du en fastere kjøttpudding kan du tilsette 1 ss potetmel i farsen.

2. Smør en ildfast stekebrett/form, og form farsen til kjøttpudding. 

3. Stek i en forvarmet ovn på 170 ˙C i ca. 40 minutter. Ha over tomatsausen, og stek videre i 10 minutter.

4. Server med potetmos og grønne erter, eller bruk skiver av kjøttpudding til en sandwich.