Saftige koteletter på en seng av ovnsbakte grønnsaker er deilig både til fest og hverdag. Lager du alt i én langpanne, blir det også mindre oppvask!

Svinekoteletter kan spises nesten hele året, men er kanskje ekstra gode på høsten når vi kan bruke de deilige norske grønnsakene. I prinsippet kan du bruke hvilke grønnsaker du vil til denne retten, men ingenting slår de norske rotgrønnsakene som både blir mer smaksrike og sødmefylte av å bli bakt i ovnen.

Velg din favorittkotelett

Koteletter servert på en seng av høstens beste grønnsaker er enkel og god hverdagsmat som også kan serveres til fest. Her får du oppskriften!

Svinekjøtt i seg selv har en mild smak, og er lett å smaksette med ulike kryddere. I tillegg er dette magert køtt. Renskåret svinekjøtt inneholderr bare 2-5 prosent fett, og er enkelt og raskt å tilberede.

Det finnes flere typer svinekoteletter, og alle passer godt i denne retten.

  • Svinekoteletter skjæres fra svinekammen (ryggen til grisen), og er svinets ytrefilet med ben og fettrand.
  • Filetkoteletter det samme som svinekoteletter, men uten ben.
  • Nakkekoteletter er skiver skåret fra svinenakken. Disse kotelettene er fettmarmorerte, noe som gir både ekstra smak og saftighet.

I tillegg har vi sommerkotelettene som er lettsaltet og røkt svinekam skåret i skiver. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom du går for denne varianten, bør du være mer forsiktig med saltet enn ellers.

Det er vanlig å beregne 250 gram kjøtt per person når du skal ha svinekoteletter til middag.

Skal du lage en skikkelig søndagsmiddag, bør du prøve denne oppskriften på svinestek!

Fint følge

Koteletter servert på en seng av høstens beste grønnsaker er enkel og god hverdagsmat som også kan serveres til fest. Her får du oppskriften!

For god smak har vi brukt noen av høstens, norske røde epler sammen med grønnsakene. I tillegg har vi lagt til gode smaker som sitron, fersk salvie og svisker. Får du ikke tak i salvie, er rosmarin et godt alternativ – både tørket eller fersk.

Både eple og svisker har lange tradisjoner som følge til for eksempel svinestek. Kombinert med litt chili, salvie, hvitløk og sitron, får retten en mer moderne vri. Vi får rett og slett søtt, salt, sterkt og syrlig i en herlig kombinasjon, og alt i én langpanne.

Tips!
Grønnsakene bør kuttes i like store biter og jo mindre de er - jo kortere steketid.
I denne oppskriften har vi valgt å tilberede potetene sammen med de andre grønnsakene. Om du synes det blir for trangt og du vil ha mer plass til grønnsakene, er det ingenting i veien for å koke potetene på vanlig måte og servere disse ved siden av.

Ovnsbakte koteletter på grønnsaksseng 

Koteletter servert på en seng av høstens beste grønnsaker er enkel og god hverdagsmat som også kan serveres til fest. Her får du oppskriften!

Til 4 personer:

1 kg svinekoteletter
800 g poteter
1 rødløk
4 fedd hvitløk
1 rød chili
0,5 quash
0,25 sellerirot
2 gulrot
16 rosenkål
1 rødt eple
12 svisker
1 sitron
2 kvister fersk salvie (eller rosmarin)
0,5 dl olivenolje - eller mer
2 ss smør (til å steke svinekotelettene i)

 

Koteletter servert på en seng av høstens beste grønnsaker er enkel og god hverdagsmat som også kan serveres til fest. Her får du oppskriften!

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader og finn frem langpannen.

Kutt grønnsakene i staver, sitron, hvitløk og chili i skiver og eplene i båter.

Vend grønnsakene, sitron, epler og svisker i olivenolje og krydre med salt, pepper og fersk salvie. Sett langpanna inn i den varme ovnen i 15 minutter.

Salte og pepre kotelettene og brun dem så i smør, i ca to minutter på hver side til de har fått fin, gyllen stekeskorpe.

Kjenn på grønnsakene. De skal ha begynt å bli møre. Ta ut formen med grønnsakene og legg kotelettene på toppen. Sett tilbake i stekovnen og la dem steke med i 5 minutter.

Tips!
Ønsker du en saus til denne retten, kan du lage en enkel sjysaus. Du koker bare ut stekepannen du har stekt kotelettene i med 1 dl vann, og smaker til med litt soyasaus og eventuelt litt solbærsaft.