En god, varm tallerken betasuppe er både lettvint, næringsrikt – og du får tømt kjøleskapet for alt av rester.

Det er kaldt ute, høytiden er over og du har lyst på noe varmt, sunt og næringsrikt. Kanskje har du rester i kjøleskapet du gjerne skulle ha brukt til noe også.

Da ordner du ei stor gryte med betasuppe! Det er hverdagsmat som både varmer og metter, og det er spesielt deilig til lune vinterkvelder eller etter skituren. 

Betasuppe er både mettende og næringsrikt, og en fin måte å bruke rester på. Her er oppskriften på en god, tradisjonell betasuppe.

Betasuppe av knoke

Tradisjonelt sett er egentlig ikke betasuppe spesielt kjapt å lage. En «ekte» betasuppe bør nemlig kokes på en knoke – gjerne svineknoke – det er en fin måte å utnytte alle delene av dyret på. 

Å koke knoke kan imidlertid ta sin tid. Knoken skal først trekke i vann i ca. 3 timer til kjøttet løsner fra beina, og du kan skjære det opp i biter.

Da snakker vi heller søndagsmiddag enn mandagsmiddag. Og hvorfor ikke? Lager du ei stor gryte, kan du jo ha middag til langt ut i uken også.

Men har du ikke tid til å vente i timevis til middagen skal bli ferdig, er en kjappere variant å bruke buljong eller fond til å lage kraft, og bytte ut kjøttet fra svineknoken med restekjøtt eller pølsebiter.

Betasuppe er både mettende og næringsrikt, og en fin måte å bruke rester på. Her er oppskriften på en god, tradisjonell betasuppe.

Landet rundt

Betasuppe har sine lokale forskjeller, men kjøtt eller pølse og grønnsaker skal være med i ei ordentlig betasuppe. Ellers er gule erter, kålrot, gulrot, poteter, purre, løk og byggryn vanlige ingredienser i betasuppe. 

Sodd og småmat kjenner mange fra Trøndelag og Hallingdal som rene festmaten, og dette er også beslektet med betasuppen.

Men vi iler til og sier at det ikke er det samme som betasuppe, i disse to tradisjonsrettene kokes ikke alle ingrediensene sammen som med betasuppe, men hver for seg. 

Knasende tilbehør

Til betasuppe serveres det tradisjonelt flatbrød, det passer fint med noe sprøtt og knasende til suppe. Du kan selvsagt også spise vanlig brød til, men siden suppen er såpass mettende i seg selv, kan det fort bli litt i meste laget ...

Da ønsker vi deg bare god middag!

Oppskrift på betasuppe

Betasuppe er både mettende og næringsrikt, og en fin måte å bruke rester på. Her er oppskriften på en god, tradisjonell betasuppe.

Til 4 personer trenger du: 
Ca. 1 kg svineknoke (bruk evt. ferdigkokt kjøtt eller pølse)
400 g poteter
6 gulrøtter
1/2 sellerirot (stor)
1/2 kålrot (stor
1 purreløk

Slik gjør du: 
1. Skyll og ha svineknoken i en kasserolle. Dekk med vann og kok opp. Skum av. La svineknoken trekke i vann til den er mør i ca. 3 timer (ca 85 ˚C). 

2. Ta opp kjøttet og sett til side. Sil kraften og kok det opp på nytt.

3. Tilbered grønnsakene og del dem i passe store terninger. Tilsett grønnsakene i kraften og kok dem møre.

4. Rens svineknoken og ha kjøttet i biter. Tilsett kjøttet og finsnittet purre. Smak til med salt og pepper. Server med flatbrød.

Kraft med buljong eller fond


Dersom du ikke har svineknoke, kan du enkelt lage kraft ved hjelp av buljong eller fond. Da koker du opp vann, buljong og grønnsaker sammen, og tilsetter kjøttet når grønnsakene er møre.

Konsentrasjon som er anbefalt for hver type buljong finner du på pakken, men for de fleste buljongterninger er det slik at vi gjerne bruker 1 terning til 0,5 liter vann. Bruk gjerne litt mindre, da det fort kan bli litt salt. Det er ikke noe problem å tilsette en halv terning i etterkant om du synes suppen trenger mer smak.

Når det gjelder porsjonsfond (fondbeger), skal vi bruke 1 beger til 0,5 liter vann,  mens man ved flytende fond, gjerne bruker 1 spiseskje til 0,5 liter vann.

 

FOTO OG OPPSKRIFT: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no