Enkel og varmende lammefrikassé er en deilig høstmiddag som vekker gode barndomsminner.

Lenge siden du har hatt lammefrikassé til middag, sier du? Frikassé ble nok oftere laget til middag når mormor var ung enn i dag. Men de fleste har hørt om, og kanskje også spist, frikassé av et eller annen slag. Men hva er egentlig frikassé?

Dette sier Store norske leksikon:

«Frikassé, rett av lamme-, kalve- eller hønsekjøtt. Skåret i porsjonsstykker og kokt sammen med gulrøtter, persillerøtter og eventuelt blomkål, og servert i lys saus. Kan også lages av fisk.»

At en lammefrikassé er ekte mormormat, er det ingen tvil om. Og mormormat er gode barndomsminner - fulle av kjærlig omtanke, gode smaker og en duft du nesten kan fornemme om du lukker øynene og tenker tilbake. 

Velg dine favoritter

I en lammefrikassé får det herlige lammekjøttet virkelig spille hovedrollen. Her brukes kraften fra lammet og grønnsakene som base for sausen. Det gir en deilig og fyldig smak.

I frikasséen kan du velge hvilke grønnsaker du vil ha i, og de aller fleste grønnsaker passer godt. Hva med blomkål, sellerirot, persillerot, erter, gulrøtter, purre, løk og rosenkål? Eller har du flere favoritter?

I butikken bugner det nå både av høstens ferske lammekjøtt og nyhøstede grønnsaker fra bøndene. Det er så tennene løper i vann. Plukk med deg dine favoritter hjem til middag!

Oppskrift på lammefrikasse

I den sorte gryte

Det finnes mye godt lammekjøtt i kjøledisken, men hvilke deler av lammet bør vi egentlig bruke til en frikassé?

Ekspertene i Opplysningskontoret for egg og kjøtt vet svar: Til en lammefrikassé kan du bruke bog, bryst eller nakke - gjerne stykker med bein. Bein er med på å gi kraften ekstra god smak. Du kan godt også bruke det som i butikken er merket fårikålkjøtt.

Oppskrift på lammefrikasse

Det lille ekstra

Du må ikke - og frikasséen smaker godt uten også. men for å få en ekstra rund og god smak på frikassé-sausen din kan du ha i litt fløte, rømme eller Crème Fraiche.

I vår oppskrift har vi brukt fløte, men alle tre alternativene gir retten det lille løftet. Hva brukte din mormor?

Oppskrift på lammefrikassé

Til 4 personer trenger du:

  • 1 kg lammekjøtt, grytekjøtt, fårikålkjøtt eller annet kjøtt med bein
  • 1 l kaldt vann
  • 1,5 ts salt
  • 1 laurbærblad
  • 10-12 hele pepperkorn
  • 3 stk gulrot
  • 0,5 sellerirot (rundt 300 g)
  • 2 stk persillerot
  • 1 løk
  • 1 purre

Til sausen trenger du:

  • 8 dl lammekraft
  • 2 ss smør, romtemperert
  • 4 ss hvetemel
  • 1 dl fløte
  • 1 ss sitronsaft
  • 4 ss dill

Serveres med poteter. 

Oppskrift på lammefrikasse

Slik gjør du det:

  • Kok opp vannet mens du deler opp kjøttet i passende serveringsstykker.
  • Legg kjøttet i det kokende vannet, og la det koke opp igjen.
  • Skum godt av, slik at du får en fin og klar kjøttkraft.
  • Ha i salt, pepperkorn og laurbærblad, og la kjøttet trekke i rundt 45 minutter.
  • Skrell og skyll grønnsakene. Kutt persillerot, sellerirot og løk i mindre biter. Kutt purren i ca 1 cm lange stykker og gulrøttene i pene skiver. Vask (skrell om du foretrekker det) og sett på potetene.
  • Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile under tildekning, slik at det ikke tørker ut. La grønnsakene koke i kraften til de er møre, rundt ti minutter.
  • Sil fra grønnsakene og ha 8 dl av kraften tilbake i gryten.
  • Rør hvetemelet ut i det romtempererte smøret. Tilsett smørblandingen i kraften og rør godt, mens den tykner.
  • Tilsett fløten og la sausen småkoke i fem til ti minutter.
  • Smak til med sitronsaft, dill og eventuelt mer salt og pepper.
  • Ha i kjøtt og grønnsaker og la det varme seg opp igjen.
  • Slå vannet fra potetene og la dem dampe av seg.
  • Server lammefrikasséen og potetene med litt ekstra dill-dusker til pynt.
Oppskrift på lammefrikasse