Til hovedinnhold
kjøtt

Lag mormors lammefrikassé

Enkel og varmende lammefrikassé er en deilig høstmiddag som vekker gode barndomsminner.

Lag mormors lammefrikassé

1t 45min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

lammekjøtt (grytekjøtt, fårikålkjøtt eller annet kjøtt med bein)

vann (kaldt)

salt

laurbærblad

hele pepperkorn

gulrøtter

sellerirot (rundt 300 gram)

persillerot

gul løk

purre

lammekraft

smør (romtemperert)

hvetemel

fløte

sitronsaft

dill

poteter

Fremgangsmetode

Kok opp vannet mens du deler opp kjøttet i passende serveringsstykker.
Legg kjøttet i det kokende vannet, og la det koke opp igjen.
Skum godt av, slik at du får en fin og klar kjøttkraft.
Ha i salt, pepperkorn og laurbærblad, og la kjøttet trekke i rundt 45 minutter.
Skrell og skyll grønnsakene. Kutt persillerot, sellerirot og løk i mindre biter. Kutt purren i ca 1 cm lange stykker og gulrøttene i pene skiver. Vask (skrell om du foretrekker det) og sett på potetene.
Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile under tildekning, slik at det ikke tørker ut. La grønnsakene koke i kraften til de er møre, rundt ti minutter.
Sil fra grønnsakene og ha 8 dl av kraften tilbake i gryten.
Rør hvetemelet ut i det romtempererte smøret. Tilsett smørblandingen i kraften og rør godt, mens den tykner.
Tilsett fløten og la sausen småkoke i fem til ti minutter.
Smak til med sitronsaft, dill og eventuelt mer salt og pepper.
Ha i kjøtt og grønnsaker og la det varme seg opp igjen.
Slå vannet fra potetene og la dem dampe av seg.
Server lammefrikasséen og potetene med litt ekstra dill-dusker til pynt.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆