Et lite hint av chili og sprøstekte gresskarkjerner gjør denne nydelige gresskarsuppa til en høstklassiker.

Denne gresskarsuppa kunne ikke vært enklere. Velg et gresskar med ganske tynt skall, som for eksempel flaskegresskar. Det er lett å skrelle og gir lite svinn. Fruktkjøttet deles i mindre biter, kokes med resten av ingrediensene og kjøres til slutt til en tykk, god suppe.

gresskarsuppe med litt chili og rosmarin

Det er først under varmebehandling at den milde, lett søtlige og nøtteaktige smaken kommer fram – nesten som en blanding mellom gulrot og søtpotet. Vil du gi suppa ekstra god smak kan du bake gresskaret i ovnen først, gjerne sammen med litt olje og krydderurter.

Ta vare på gresskarkjernene

Mens du venter på at suppa skal bli klar kan du lage deilig snacks av gresskarkjernene du har skrapt ut. Det er enklere enn du kanskje tror, og selv om det er litt pirkearbeid blir resultatet så godt at det er verdt den ekstra innsatsen. Sprøstekte gresskarkjerner er gode som snacks og er perfekt som topping til supper og salater.

Andre godsaker du kan lage av gresskar er for eksempel syltet gresskar - fantastisk tilbehør til kjøtt. Og med litt sukker og varme krydder som kanel, ingefær og nellik kan du bake en klassisk gresskarpai. Gresskarrester kan brukes både i vafler og pannekaker. 

Ekstar god kosemat: Gresskarpai til halloween

rensede gresskarkjerner til gresskarsuppa

Oppskrift på kremet gresskarsuppe

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 ss rapsolje
  • 1 ss smør
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 stilker stangselleri, i små biter
  • 1 ts chilipulver
  • 600 g gresskar, i terninger (ca. 1 flaskegresskar)
  • 200 g poteter, i terninger
  • 1 l grønnsakkraft
  • 1 stilk fersk rosmarin/timian
  • 1,5 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Varm opp olje og smør i en stor kasserolle på middels sterk varme. La finhakket løk surre forsiktig til den er blank og myk.
  2. Tilsett finhakket hvitløk, stangselleri og chilikrydder og la alt surre videre i ca. 1-2 minutter.
  3. Skrell og rens gresskar og potet og del i små terninger (2-3 cm). Ta vare på gresskarkjernene.
  4. Ha grønnsaksterningene i kasserollen sammen med kraften. Kok opp og la alt småkoke i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.
  5. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppen jevn. Tilsett fløte, rosmarin eller timian og smak til med salt, pepper og litt honning eller sukker om nødvendig.
  6. Kok opp suppen en gang til og la den småkoke i 5 minutter før servering. Server med salte, ristede gresskarkjerner og godt brød.

TIPS: Har du ekstra god tid kan du bake gresskaret først. Skrell og rens gresskaret først, pensle bitene med litt olje og krydre med salt og pepper. Bak midt i ovnen på 200˚C til mørt.

Salte, ristede gresskarkjerner

  • 100 g gresskarkjerner
  • 1 ts olivenolje
  • 1/8 ts salt

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180˚C varmluft. Rens kjernene fri for vev fra gresskaret og skyll under rennende kaldt vann. Tørk godt med kjøkkenhåndkle eller papir.
  2. Bland sammen olje, salt og gresskarkjerner. Fordel utover et bakepapirkledd stekebrett.
  3. Stek midt i ovnen i 15-20 minutter. Rør om underveis. Gresskarkjernene er ferdige når de begynner å få litt farge.