Lys lapskaus er rimelig og god hverdagsmat for hele familien. Rester av grønnsaker og pølser er perfekt å bruke i den lettvinte gryteretten.

Hverdagsmiddagen skal gjerne være både god, billig og rask å lage, og lys lapskaus treffer på alle tre punktene. Og siden alt lages i én og samme gryte blir det til og med lite oppvask å snakke om.

Bruk restene

Lapskaus er en tradisjonell, norsk matrett, bestående av kjøtt og grønnsaker. Retten kommer i to varianter og det er kjøttet som avgjør hvilken type det er. Brun lapskaus lages med storfekjøtt, mens lys lapskaus ofte lages av svinekjøtt eller flesk. Her kan du bruke rester av både pølser og annet svinekjøtt.

I denne oppskriften har vi brukt røkt kjøttpølse, men du kan fint bruke andre typer pølse også. Rester av kokt svineknoke, ribberester eller pinnekjøttrester vil også kunne brukes i denne gryta.

Prøv også: Tradisjonell ertesuppe med salt svineknoke

Lys lapskaus med pølse og rotgrønnsaker

Lys lapskaus på 1-2-3

1. Det er lurt å brune pølsebitene i litt smør først. Det gir ekstra god smak på lapskausen.

2. Skjær alle grønnsakene i omtrent like store biter. Det gjør at alt blir ferdig samtidig.

3. Valg av poteter påvirker om lapskausen tykner eller ikke. Liker du klar lapskaus bruker du kokefaste poteter. Ønsker du en litt tykkere konsistens er det best med melne poteter, som for eksempel mandelpotet. Du kan også drysse over litt potetmospulver for å gjøre lapskausen enda tykkere.

Prøv også: Brun lapskaus til hverdags og fest

Lys lapskaus med pølse og rotgrønnsaker

Oppskrift på lys lapskaus med pølse

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 300 g kjøttpølse, i tykke skiver
  • 1 ss smør
  • 1 gul løk, i grove biter
  • 6 små poteter, i terninger
  • 0,5 liten kålrabi, i terninger
  • 0,5 liten sellerirot, i terninger
  • 1 persillerot, i terninger
  • 2 store gulrøtter, i skiver
  • 7,5 dl vann
  • 1,5 terninger grønnsakbuljong
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ss bladpersille

Slik gjør du:

  1. Skjær pølsen i tykke skiver. Smelt smør i en stor gryte og brun pølsebitene godt. Løft ut og sett til side.
  2. Del løken i store biter og stek blank og myk under omrøring.
  3. Skrell rotgrønnsakene og skjær i omtrent like biter, 2-3 cm. Skjær gulrøttene i ca. 1 cm tykke skiver.
  4. Ha alle rotgrønnsakene i gryta med løken og hell over vann og buljongterning. Kok opp under lokk. Senk temperaturen og la alt småkoke til grønnsakene er møre.
  5. Tilsett pølsebitene og smak til med salt og kvernet pepper. La alt bli gjennomvarmt.
  6. Server med lapskausen med et dryss finhakket bladpersille, flatbrød og godt smør.