En dampende, deilig minestronesuppe er både mettende, sunn og rimelig.

I utgangspunktet er en minestronesuppe en vegetarrett, men om du ønsker å ha i litt kjøtt, er det ikke noe problem.

Minestronesuppen er nemlig for italienerne litt som lapskausen er for oss nordmenn. Vi tar det vi har i kjøleskapet, og de grønnsakene som er i sesong - pluss litt tomater og pasta. Kanskje har du litt restemat, noen baconskiver eller et par pølsebiter du vil ha i suppen? Eller noen påleggsrester som kan strimles opp og tas med?

Dette er den perfekte måten å rydde opp på. Bra for deg og familien og bra for miljøet med mindre matsvinn.

Vil du heller lage norsk lapskaus? Her er oppskriften!

Real bondekost

Minestronesuppen er italienernes versjon av lapskaus. Lag den med sesongens grønnsaker og rester du har i kjøleskapet + pluss pasta og tomat. Deilig!

Minestronesuppe er real bondekost: Enkel, god og full av gode vitaminer. En hovedingrediens er nemlig bønner. Men hva slags bønner du har lyst til å bruke er opp til deg. Liker du hvite eller brune? Alle slags bønner eller linser kan i prinsippet brukes, selv om det mest vanlige i Italia er å bruke de hvite cannelilni-bønnene.

Italienerne er ofte bestemte på hva slags pasta man bruker i hvilke retter. Men når det kommer til minestronesuppe kan du trygt finne frem en rest du har i skapet. Har du lang spagetti kan du knekke den opp i mindre biter, du kan bruke makaroni, sløyfer, rør eller skruer. Ofte har man små pastarester igjen som ikke er nok til en middag, så dette er en topp måte å bli kvitt dem på.

I vår oppskrift har vi brukt fullkornpasta som metter mer og inneholder mer fiber, men her er det opp til deg å bestemme.

TIPS! Pasta carbonara er en annen enkel hverdagsrett vi har lånt fra Italia

Pasta basta!

Minestronesuppen er italienernes versjon av lapskaus. Lag den med sesongens grønnsaker og rester du har i kjøleskapet + pluss pasta og tomat. Deilig!

Skal man koke pastaen for seg og tilsette den når suppen serveres, eller skal den få koke i suppa? Du kan absolutt gjøre det på begge måter. Men om den skal varmes opp flere ganger, eller du planlegger å fryse den ned, er det bedre å ha suppe og pasta hver for seg. Hvis ikke risikerer du at pastaen blir overkokt og slapp.

Italienerne elsker tomater og vil gjerne ha tomater i alt! I vår oppskrift har vi brukt en boks med hakkede tomater, men det er ikke noe i veien for å bruke ferske. Eller hva med begge deler, for tomater er utrolig sunt og fulle av antioksidanter!
Har du noen tomater som har begynt å bli så myke at du vurderer å kaste dem? Gi dem heller et nytt liv i minestronesuppen!

Nogo attåt!

Når du serverer minestronesuppen er det godt med noen skiver brød til og et dryss med urter og parmesan på toppen.
Test gjerne vår gode oppskrift for hjemmebakte brød eller kanskje har du lyst til å forsøke deg på surdeigsbrød?

Oppskrift på minestronesuppe

 

Til 4 personer trenger du: 

Minestronesuppen er italienernes versjon av lapskaus. Lag den med sesongens grønnsaker og rester du har i kjøleskapet + pluss pasta og tomat. Deilig!

1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 purreløk
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 fennikel
1 stor potet
1 boks hakkede tomater
1 boks hvite bønner
1 liten squash
150 g kål
1 liter kraft eller buljong (bruk grønnsaks- eller kyllingkraft)
100 g tørr pasta
1 ts oregano
2 laurbærblader
Olivenolje
Salt og pepper
Parmesan og basilikum til servering
 

Slik gjør du:

Minestronesuppen er italienernes versjon av lapskaus. Lag den med sesongens grønnsaker og rester du har i kjøleskapet + pluss pasta og tomat. Deilig!

Finhakk løk og hvitløk, og strimle purren. Kutt gulrøtter, stangselleri, fennikel og potet i småbiter.

Hell et par spiseskjeer olivenolje i en vid gryte og ha i alle grønnsakene. La blandingen steke på middelsvarme i 10-15 minutter, mens du rører jevnlig. Grønnsakene skal ikke bli brune, bare møre.

Finsnitt kålen og kutt squashen i biter og ha den i suppen sammen med tomatene, oregano, laurbærblader og kraften, og gi suppen et oppkok. Ha i bønnene og la suppen småkoke i fem minutter, eller til kålen er mør. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen al dente, etter tilberedningsinstruksjonene på pakken, og hell av vannet. Om du vil ha pastaen i suppen eller servere den ved siden av, bestemmer du selv.

Server den dampende suppen med revet parmesan og finhakket, fersk basilikum på toppen.

Tips!
Liker du litt mer fart på suppa kan du finhakke en rød chili og ha i!