Kjøttboller er vel noe av det triveligste du kan spise! Med poteter og brun saus blir det et hjemmekoselig måltid som både vekker gamle minner og skaper nye.

Å ta frem klassikerne våre innimellom er veldig viktig, nå som det vrimler av spennende og eksotiske matretter hvor du enn snur deg. Da blir det en ekstra hjemlig og koselig med en av de gode, gamle rettene – som kjøttboller.

 

Få ingredienser

Kjøttboller blir gjerne regnet som hverdagsmat, og det letteste er selvsagt å kjøpe dem ferdige.

Men det tar faktisk ikke så lang tid å lage dem selv fra bunnen. Det er ikke mange ingrediensene som skal til – har du kjøttdeig, melk, løk og brødrasp er du på god vei.

Kjøttboller lages av kvernet kjøttdeig, og du kan bruke all slags kjøttdeig, av både storfe, svin, kylling, lam eller vilt, alt etter hva du har tilgjengelig og hvilken smak du er ute etter.

Kjøttboller i mange land

Kjøttboller er lillesøsteren til kjøttkakene, og selv om begge rettene føles veldig norske, spørs det om vi kan påberope oss opprinnelsen. Svenskene har jo egentlig tatt patent på kjöttbullar, danskene har sine frikadeller, og i Midtøsten finner vi köfte, som også er en beslektet variant.

Men om det var høna, egget, frikadellen eller kjøttbollen som kom først, spiller jo egentlig ingen rolle. Vi elsker dem uansett.

Kjøttboller med brun saus er en klassiker som er verdt å ta fram så ofte du kan. Her er oppskriften og tipsene du trenger.

Tilbehør til kjøttboller

Kjøttboller er befriende allsidige og passer til det meste. Klassikeren er kokte poteter eller potetmos, men de passer også i pastaretter (Lady og Landstryker’n hadde jo ikke vært det samme uten kjøttboller!), i suppe, til ris, på pizza eller på tapasbordet.

Så har du sausevalget. Tomatsaus eller fløtesaus er manges favoritt, andre forslag er paprikasaus eller hvit saus.

Men vi har ikke glemt den som kanskje er førstevalget til mange av oss – nemlig brun saus.

LES OGSÅ: Slik lager du saftige medisterkaker 

Brun saus

Brun saus er en klassiker til en rekke norske retter, selvsagt også kjøttkaker og kjøttboller. Smør, mel og kjøttkraft er utgangspunktet, så kan du smaksette med salt og pepper. 

Vil du sette en ekstra liten spiss på sausen, kan du tilsette en liten dæsj med soyasaus eller noen skiver brunost. Begge løfter smaken litt – på hver sin måte.

PRØV OGSÅ: Klassisk fårikål

Oppskrift på kjøttboller i brun saus

Kjøttboller med brun saus er en klassiker som er verdt å ta fram så ofte du kan. Her er oppskriften og tipsene du trenger.

Til 4 personer trenger du: 

Kjøttboller
400 g kjøttdeig
2 ss brødrasp eller 1 ss potetmel
3 ss finhakket gul løk
1 knivsodd muskat
2-2,5 dl melk
Salt og grovkvernet pepper
Smør til steking

1. Bland sammen kjøttdeig, brødrasp, løk og muskat og spe på med melk. Smaksett med salt og pepper. La deigen stå kjølig i et kvarter slik at den setter seg.

2. Form små boller med hendene, hver bolle på 40-50 gram. Brun bollene lett i en stekepanne med smør. La dem steke ferdig og holde seg varme i en ildfast form i ovnen på 160 ˚C.

TIPS: Brødrasp er en enkel måte å få brukt opp tørt brød. Blander du brødrasp i kjøttbolledeigen får du i tillegg saftige og gode boller som holder fasongen godt. 

Slik lager du brødrasp: Skjær brødet i skiver og stek på 120 ˚C, eller til brødet er blitt tørt. Snu skivene underveis så de ikke blir brent. Når skivene er blitt kalde, rasper du dem på et rivjern.

Brun saus
30 g smør
25 g mel
5 dl brun kjøttkraft
1 ss tomatpuré
1 ss finhakket gul løk
Salt og pepper

1. Brun smør og mel godt i en tykkbunnet kjele. Rør hele tiden, så det ikke svir seg. Når blandingen er ordentlig brun, tilsetter du oksekraften litt etter litt. Ha til slutt i tomatpuré og finhakket løk.

2. La sausen koke i et kvarters tid. Smak til med salt og pepper.

3. Server kjøttbollene med brun saus, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.