Lag moussaka slik de gjør i Hellas og Tyrkia, med aubergine og et lite hint av kanel. Den herlige gratengen kommer til å bli en stor hit rundt middagsbordet.

De fleste forbinder kanskje moussaka med ferie i Hellas eller Tyrkia, men opprinnelig stammer retten fra Midtøsten. Moussaka kan minne om italiensk lasagne bare med grønnsaker i stedet for pasta. Den milde smaken gjør moussaka perfekt til både familiemiddager og lørdagskos med venner.

200301-u23-marked-bannere-1200x800-1.jpg

Hva er «ekte» moussaka?

Det finnes sikkert like mange forskjellige oppskrifter på moussaka som på norske kjøttkaker, men retten består hovedsakelig av en tomatbasert kjøttsaus, hvitløk, urter og grønnsaker i skiver. Kjøttdeig av lam er kanskje det mest autentiske, men her hjemme er minst like vanlig å bruke kjøttdeig av storfe.

Noen oppskrifter inkluderer både squash og poteter, men det blir ikke «ekte» moussaka uten aubergine. Aubergineskivene må stekes godt i forkant ellers kan retten få en uønsket besk smak.

God hverdagsmat: Klassisk kjøttpudding

Stekte aubergineskiver til moussaka

Slik blir smaken ekstra god

Det viktigste å huske på når du skal lage moussaka er å ta deg god tid til de forskjellige stegene. Aubergineskivene skal først saltes og deretter stekes godt på begge sider. Dette steget kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Når det kommer til kjøttsausen, er det vanlig å koke inn all fuktigheten etter hvert som ingrediensene tilsettes. Da får du en herlig konsentrert smak og gratengen blir ekstra fast og fin. Foretrekker du mer saus kan du koke inn halvparten av væsken.

God hverdagsmat: Brokkoligrateng med makaroni og ost

Moussaka med kjøttdeig og auberginer

Oppskrift på gresk moussaka

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 700 g aubergine (ca. 2 middels store)
  • 2 ts salt
  • 2 ss rapsolje

Kjøttsaus:

  • 1 ss rapsolje
  • 400 g kjøttdeig (storfe eller lam)
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss fersk bladpersille, finhakket
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 dl grønnsakbuljong/-kraft
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts malt kanel
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

 

Hvit saus:

  • 15 g smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts hvit pepper
  • 2 stk egg
  • 100 g revet gulost

Slik gjør du:

  1. Skjær auberginene i 0,5 cm tykke skiver. Dryss på salt og la skivene ligge i minst 15 minutter. Skyll deretter med kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
  2. Pensle aubergineskivene med olje og brun godt på begge sider i en varm stekepanne. Legg de ferdig stekte grønnsakskivene over på kjøkkenpapir og sett til side.
  3. Kjøttsaus: Varm opp olje i en stekepanne på sterk varme og brun kjøttdeigen godt. Senk deretter temperaturen til middels varme.
  4. Finhakk løk, hvitløk og bladpersille. Ha over i stekepannen og stek forsiktig under omrøring til løken begynner å bli myk. Pass på at ikke hvitløken blir svidd, da smaker den bittert.
  5. Tilsett hermetiske tomater, buljong eller kraft og krydder. La kjøttsausen småkoke under omrøring, til all væsken har fordampet. Smak til med salt og pepper.
  6. Hvit saus: Smelt smør i en kasserolle på middels sterk varme og rør inn mel.
  7. Spe med melk under omrøring og kok opp slik at sausen tykner litt. Smak til med salt og pepper. Avkjøl litt før eggene piskes inn i sausen.
  8. Forvarm ovnen til 225˚C. Gni en ildfast form inn med smør eller olje og legg aubergineskiver, kjøttsaus og hvit saus lagvis. Avslutt med et lag aubergineskiver og dryss revet ost på toppen.
  9. Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter. Server med grønn salat og godt brød.