Lag en deilig lammegryte full av godsaker. I denne gryta finner du både bønner, squash og herlige, franske smaker.

Squash er kanskje en grønnsak du har sett ofte i butikken, men ikke helt vet hvordan du skal bruke. Den ligner litt på slangeagurk både i form og farge, og er i sesong fra mai ut september.

Det er ikke så mye særegen smak i squash, men når den kokes eller stekes sammen med andre råvarer tar den opp smaken. Det er nok grunnen til at squash er en så viktig ingrediens i fransk ratatouille.

Grønnsaken smaker også nydelig i den klassiske italienske minestronesuppen.

Squash bør tilsettes på slutten av koketiden, slik at den ikke mister formen helt.

Lammegryte med franske aner

Det beste med langtidskokte gryteretter er den deilige duften som fyller huset etter hvert som godsakene får stå og godgjøre seg på komfyren.

I denne lammegryta har vi hentet inspirasjon fra den franske landsbygda, hvor de har lange tradisjoner for å lage innholdsrike gryteretter som varmer og metter lenge.

Det er kanskje spesielt estragon som utmerker seg som spesielt fransk, med hint av pepper og anis. Den fine urten er lite brukt i norske retter, men er essensiell i for eksempel béarnaisesaus. Estragon passer også veldig godt sammen med tomater og lammekjøtt, som i denne gryteretten.

Oppskrift på lammegryte med squash

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 2 ss smør til steking
  • 800 g lammelår i skiver (ev. lammebog i skiver)
  • 10 sjalottløk, delt i to
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 dl grønnsakkraft
  • 2 dl hvitvin (eller syrlig eplemost)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 1 stor gulrot, i biter
  •  0,5 ts estragon, tørket
  • 1 laurbærblad
  • 1 squash, i biter
  • 1 boks tomatbønner
  • 1 ts sukker
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Smelt smør i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider. Legg over i en stor gryte.
  2. Stek sjalottløk og hvitløk myk og blank. Ha i gryta sammen med kjøttet.
  3. Hell kraft og tomater over i gryta. Pass på at væsken dekker kjøttet. Tilsett gulrotskiver, estragon og laurbærblad, og kok opp.
  4. Senk temperaturen og la lammegryta småkoke i ca. 1,5 time til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og litt sukker underveis.
  5.  Rør inn squash og tomatbønner når det gjenstår ca. 10-15 minutter av koketiden. Server med poteter eller godt brød.

Kilde: frukt.no