En klassisk pastasalat med ost og skinke passer godt både som lunsj og middag. Ekstra god blir den med en deilig hjemmelaget dressing.

Pastasalat med ost og skinke går aldri av moten. Nettopp denne pastasalaten er kanskje den vi nordmenn har kjøpt mest av opp gjennom årene både i butikk og på kafe. Og hvorfor det, mon tro?

Smakene er enkle, men gode. Dette er også en salat som passer smaksløkene til både liten og stor. 

Perfekt til lunsj og middag


En pastasalat er perfekt til både lunsj og middag. At du kan lage den ferdig i god tid før den skal serveres er også praktisk, ikke sant? Ta med deg salaten i et glass eller en boks på jobben, eller om du er på vei til piknik. Det ser kjempegodt ut, og smaker også deretter. Matmuffins er også et godt alternativ til den vanlig brødskiva.

I en pastasalat kan du gjerne bruke rester fra pastamiddagen. Eller hvorfor ikke bare koke litt ekstra pasta, så har du også til morgendagens salat. Lange spagettisnører kan med fordel kuttes i mindre biter når de skal i salaten. Ellers kan du bruke hvilken pasta du vil, enten det er sløyfefasong, makaroni eller skruer.

Vi har brukt fullkornspasta i denne pastasalaten fordi den inneholder mer vitaminer, mineraler og fiber enn vanlig pasta, men bruk den pastaen du har.

Pastasalat med ost og skinke passer til både lunsj og middag, og er enkel å ta med på tur. Her er oppskrift på pastasalat og to forskjellige dressinger.

Kokes al dente

Når du skal lage pastasalat, kan det være lurt å koke pastaen slik italienerne liker den - al dente! Det vil si at du har litt tyggemotstand igjen i pastaen.

Fordi salaten i seg selv har milde smaker kan du velge dressinger som kvikker den opp litt. Vi har laget to forskjellige - så kan du velge selv hvilken du har lyst på. Server gjerne dressingen ved siden av salaten, så kan hver enkelt ta på så mye han eller hun ønsker.

Oppskrift på pastasalat med ost og skinke

Til 4 personer trenger du:

  • 250 g pasta
  • 200 g ost
  • 200 g kokt skinke
  • 1 agurk
  • 16 små tomater
  • 4 reddiker
  • 0,5 eple
  • 1 avokado
  • 4 vårløk
  • 1 pk sukkererter

 

Pastasalat med ost og skinke passer til både lunsj og middag, og er enkel å ta med på tur. Her er oppskrift på pastasalat og to forskjellige dressinger.

Slik gjør du det:

  1. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Når pastaen er ferdig kokt heller du av kokevannet og skyller den under kaldt vann. La pastaen renne godt av seg.
  2. Kutt alle ingrediensene i biter og bland sammen med pastaen.
    Server med dressingen ved siden av. Det smaker også godt med litt godt brød til pastasalaten.

Dressingtriks

Hemmeligheten bak en god vinaigrette er blandingsforholdet: Du trenger 1/4 eddik(syre) og 3/4 olje, samt krydder etter smak.

Her er tre ulike varianter:

  1. 1 del balsamikoeddik og 3 deler olivenolje, riv en liten håndfull med basilikumblader i for ekstra smak.
  2. 1 del bringebæreddik og 3 deler olivenolje, mos gjerne noen bringebær i dressingen, det både ser og smaker deilig.
  3. 1 del sitrussaft og 3 deler olje, du kan også rive litt sitrusskall i dressingen for ekstra smak.

Du kan enten bruke blandingen som den er, eller du kan tilsette salt og pepper og gjerne flere krydderurter, om du ønsker det. En teskje eller to med sennep smaker også godt i dressingen. Prøv deg frem og lag din egen vri på dressingen.

Lag dressing til salaten dagen før. Da får smakene tid til å utvikle seg og du får en ekstra god dressing.

Oppskrift på rømmedressing

Du trenger:

  • 1 beger lettrømme
  • 3 ss frisk gressløk
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Bland alle ingrediensene godt. Kan gjerne stå litt før den skal serveres, da får smakene satt seg. Kan oppbevares i kjøleskap om du ikke bruker alt. 

Pastasalat med ost og skinke passer til både lunsj og middag, og er enkel å ta med på tur. Her er oppskrift på pastasalat og to forskjellige dressinger.

Oppskrift på sitrus vinaigrette

Du trenger:

  • 3 dl olivenolje, extra virgin
  • 1 dl sitronsaft (du kan også bruke andre sitrusfrukter som lime eller appelsin)
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper 

Alle ingredienser blandes godt, gjerne på et glass med lokk som du kan riste. Husk å smake og tilpass salt og pepper etter din egen smak. Vinaigretten kan oppbevares i kjøleskap et par uker etter at du har laget den.

Pastasalat med ost og skinke passer til både lunsj og middag, og er enkel å ta med på tur. Her er oppskrift på pastasalat og to forskjellige dressinger.