Nå vil alle lage retromat. Kålstuing er tradisjonsmat på sitt aller beste!

Å lage stuing av kål har lange tradisjoner her i Norge. De fleste av oss har en mor, bestemor, oldemor og kanskje også en tipp-oldemor som har servert dette til familiene sine.

Kålen er faktisk en av våre viktigste grønnsaker. Hvitkålen eller hodekål, som den også kalles, er en hardfør grønnsak som tåler å oppbevares lenge. Den inneholder masse kostfiber, C-vitaminer og kalium.

Allsidig grønnsak

Kål er en grønnsak som kan brukes til mangt. Du kan servere kålen rå, dampe, steke, koke, frittere, sylte, woke eller selvfølgelig - stue den!

En stuing kan brukes til mye. Du har kanskje allerede prøvd kålstuing til kjøttkaker i brun saus, karbonader, svinekoteletter eller kjøttpølser?  Den kan like fint også brukes til fisk. Gå da gjerne for fisk med litt kraftigere smak, for eksempel laks, makrell og røkt kolje. 

Kålstuing er tradisjonsmat på sitt beste! Kålstuing er godt til kjøttkaker, svinekjøtt eller pølser. Her er oppskrift på kålstuing og røkt svinekam.

Mildt mot røft

Retromat er stadig mer populært, så det er bare å følge i sine formødre og forfedres fotspor på kjøkkenet. I denne oppskriften har vi valgt å kombinere kålstuingens milde smak med noe røffere, og resultatet blir rett og slett svinaktig godt.

Røkt svinekam er både saftig, mørt og magert kjøtt. Med sin distinkte røkesmak er den perfekt følge til den kremete og silkemyke kålstuingen. Røkt svinekam i skiver er det samme som sommerkoteletter. Du kan også finne utbenet røkt svinekam i kjøledisken.

Oppskrift på røkt svinekam med kålstuing 

For 4 personer trenger du:

  • 800 g røkt svinekam, oppdelt i skiver/koteletter
  • 800 g poteter
  • 400 g gulrøtter 

Kålstuing

  • 700 g kål (hodekål eller nykål)
  • 1 l vann
  • 2 ts salt
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl frasilt kokevann
  • 3 dl melk
  • 0,5 ts muskat
  • 0,25 ts pepper
  • 0,5 ts salt
  • Ev. fersk persille

Brun saus

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l kraft/buljong
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Fyll en gryte med vann og sett potetene og gulrøttene til koking.
  2. Del kålen i terninger eller strimle den. Kok kålen sammen med vann og salt i 10-15 minutter, til den er mør. Sil vannet fra kålen og ta vare på dette.
  3. Smelt smør i en gryte og rør inn hvetemelet. Spe med kokevann og melk til du får en litt tykk saus. La den koke forsiktig i 5 minutter.
  4. Smak til med muskat, salt og pepper. Vend kålen inn i sausen og så er kålstuingen er ferdig.
  5. Ta av potetene og gulrøttene når de er ferdigkokte og la dem dampe av seg i gryta. Stek skivene av røkt svinekam i stekepanna. I mens kjøttet steker lager du brun saus.
  6. Smelt smør og brun det i en gryte. Rør inn hvetemel og la det brune seg til ønsket farge.
  7. Spe litt etter litt med kraft/buljong og la koke mellom hver tilsetning, til passe tykkelse på sausen. La sausen koke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server den røkte svinekammen med kålstuing, kokte poteter og brun saus. Har du litt tyttebærsyltetøy smaker dette deilig til. Lager du tyttebærsyltetøyet selv smaker det enda bedre.