Tenk på miljøet, reduser matsvinnet og lag en deilig pytt i panne!

Pytt i panne er den perfekte restemat-retten. Her kan du enkelt bruke småslitne grønnsaker og enslige pølser, kjøttrester eller karbonader som ligger igjen i kjøleskapet.

Oppskriften vår er et forslag, men du kan lett bytte ut ingrediensene og erstatte dem med det du har for hånden. Som kronen på verket kan du steke et par speilegg, og legge på toppen. Deilig!

Den viktige poteten

Påleggsrester er også fine å bruke. Både spekemat, kokt skinke, salami eller annet kjøttpålegg fungerer godt i en pytt i panne. Du kan friske opp med krydder og urter.

I denne oppskriften har vi råstekt poteter og gulrøtter, men har du kokte grønnsaker fra en tidligere middag er de supre i denne retten. Du kan også fint bruke ris eller pastarester om du har det.

Poteter er ofte hovedingrediensen i pytt i panne. Den er rimelig og ofte sitter vi igjen en liten potetrest etter andre middager. Ved å bruke mye potet kan du lage en rimelig og god middagsrett som metter mange.   

Har du god tid smaker pytt i panne ekstra godt sammen med hjemmebakt brød! 

Pytt i panne - perfekt restemat

Pytt i panne på dansk

Man kan kanskje kalle denne retten en slags lapskaus uten saus. Det er ikke bare i Norge vi bruker rester på denne måten. I Sverige heter restepannen pyttipanna, og i Finland pyttipannu. Svenskene spekulerer på om det kommer av at bitene i panneretten er kuttet i «pytte små» biter, men det kan også komme fra «putt restene i panna». 

I vårt deilige naboland Danmark kaller de pytt i panne for biksemad. «Å bikse» betyr å blande sammen på dansk.

Gryterett er også perfekt om du vil bruke opp grønnsaksrester. 

Pytt i panne - perfekt restemat

Miljøvennlige rester

En pytt i panne skal altså være en miks av grønnsaker og kjøtt. Men det er ingenting i veien for å bruke fiskerester i din versjon av pytt i panne heller. Også rester av fiskekaker eller fiskepudding er fine å bruke. Det kan diskuteres om det da er en ekte pytt i panne eller om det er plukkfisk, men pytt, pytt!

Uansett hva man kaller restematen sin, det viktigste er at man kan trylle frem en smakfull rett og på samme tid redusere matsvinnet og spare miljøet. I Norge kaster hver forbruker over 42 kilo mat i året, ifølge matsvinn.no. Blir vi flinkere til å bruke restematen vår, kan vi spare miljøet vårt og vi sparer også penger.

 

Oppskrift på pytt i panne

Du trenger (til 2 personer): 
2 stk karbonader
2 stk pølse
1 skive røkt skinke
8 skiver spekepølse
4 poteter
2 gulrøtter
En håndfull blomkål 
En håndfull brokkoli 
1 rødløk
2 fedd hvitløk
1 rød paprika
2 egg
2 ss smør
Litt fersk timian

Slik gjør du:
1. Smelt 1 ss smør i en stekepanne. Kutt karbonader, pølse og skinke i biter. Ha kjøttet stekepannen sammen med spekepølsen og brun disse. 

2. Når kjøttet er ferdig stekt, legger du det i en ildfast form og holder dett varmt i stekeovnen til senere.

3. Skrell gulrøttene og vask potetene. Kutt begge deler i småbiter. 

4. Smelt resten av smøret og tilsett gulrøtter og poteter. Stek til de begynner å bli møre.

5. Kutt løk og hvitløk i småbiter, og tilsett disse sammen med biter av brokkoli, blomkål og paprika. 

6. Når alle grønnsakene er møre, blander du inn kjøttbitene og steker to egg i en annen stekepanne.

Legg eggene på toppen, dryss finhakket timian over og server med brød!