Når du setter en tallerken kald, frisk rabarbrasuppe på bordet – da vet du at sommeren er her.

Hvem har vel ikke sittet på en solvarm trapp en sommerkveld, blant humlesurr og grønnfiltrerte solstråler, og knasket rabarbra dyppet i sukker og bare kjent på sommeren?

Hvis du ikke har gjort det, er det kanskje din tur til å gjøre nettopp det i år? I mai begynnner rabarbraen å modnes mange steder her i landet, så da er det bare å la seg friste ...

Rabarbrasuppe smaker nydelig av sommer, og er superenkel å lage. Den beste rabarbraen får du tidlig på sommeren, her er oppskriften på en frisk dessert.

Har du ikke hage med rabarbraplanter selv, kan du ta en tur i grønnsaksdisken og kjøpe med deg noen stilker. Husk å lagre rabarbraen innpakket i plast i kjøleskapet, da holder den seg godt.

Den kan enten knaskes som den er, eller hvorfor ikke lage en rabarbrapai, rabarbragrøt eller rabarbrasuppe? 

Vi håper å friste deg med en enkel oppskrift på rabarbrasuppe, som kanskje kan vekke gode minner – og garantert skape nye, gode sommerminner.

SOMMERTIPS: Derfor bør du fråtse i norske jordbær

Forsommergrønnsaken

Rabarbra er best tidlig i sesongen. Det kommer jo litt an på hvor du bor i landet, men generelt kan vi si at rabarbraen er best fram til sankthans. Det er også best for rabarbraplanten selv om mesteparten av høstingen foregår tidlig på sommeren. Slik får rota hvile og det blir en like fin avling neste år.

Utover sommeren smaker ofte rabarbraen litt mer syrlig og kan bli litt trevlete. Skulle du likevel har noen rester, kan du fortsatt bruke den til varmebehandlede retter – som rabarbrasuppe. 

RABARBRA TIL OVERS?: Frisk og superenkel rabarbrapai

Rabarbrasuppe smaker nydelig av sommer, og er superenkel å lage. Den beste rabarbraen får du tidlig på sommeren, her er oppskriften på en frisk dessert.

Sjekk fargen på stilken

Rabarbra er i seg selv ganske syrlig, og det skyldes høyt innhold av oksalsyre og eplesyre.

Du kan faktisk bedømme syreinnholdet i rabarbraen ved å se hvilken farge stilken har. De grønne stilkene har mer syre i seg enn de røde. Skal du derfor knaske rabarbra, er nok de tynne røde eller rosa stilkene best.

Skal du derimot lager suppe, tilsetter du uansett sukker. Da er det derfor ikke så farlig om den er litt syrlig.

Vi har laget en deilig rabarbrasuppe vi håper du lar deg inspirere av. Perfekt som avslutning på for eksempel søndagsmiddagen, eller når du bare vil ha en smak av sommer ... 

Kilder: aftenposten.no, frukt.no

 

Oppskrift på rabarbrasuppe

Rabarbrasuppe smaker nydelig av sommer, og er superenkel å lage. Den beste rabarbraen får du tidlig på sommeren, her er oppskriften på en frisk dessert.

Du trenger (til 4 personer): 
400 gram rabarbra
8 dl vann
150 gram sukker
2 stk stjerneanis
1 kanelstang
1 vaniljestang, splittes på langs

 Slik gjør du: 

  1. Vask og kutt rabarbrastilkene i biter. Kok opp vann, sukker, kanelstang, stjerneanis og vaniljestangen. Det kan være lurt å ikke ha alt sukkeret i på en gang. Smak til hvor mye du ønsker å bruke.
  2. Ha i rabarbraen og kok på svak varme i ca. 10 minutter. Avkjøl og la gjerne krydderet ligge i mens det avkjøler, det gir god smak.
  3. Server rabarbrasuppen lun eller kald med en klatt krem eller is. Friske jordbær smaker også godt til.

Oppskrift og foto: Kristine Moen Lippard/favorittoppskrifter.no