Nystekt hvitløksbrød med ost er det perfekte tilbehøret til alt fra fiskesuppe og grillmat til lette sommersalater.

Hvitløksbrød med ost og urter ser imponerende ut, men er veldig enkelt å lage. Når du skjærer brødet nesten helt gjennom, på kryss og tvers, fordeler alle godsakene seg i hele brødet. Brødstavene som står igjen er perfekte små munnfuller og plukkes ut én etter én. Derav navnet «pull apart bread».    

Lag hvitløksbrød av gammelt brød

Hvitløksbrød er snaddermat hele året. Alt du trenger er brød, smør, hvitløk, noen ferske urter og rikelig med ost, så forvandles en helt vanlig loff til uimotståelig kosemat på under en halvtime. Du kan til og med lage det rett på grillen eller i en bålpanne.

Har du daggammelt brød er det nesten enda bedre. Urtesmøret sørger for at resultatet blir alt annet enn tørt.

Pull apart-brødet er som skapt for å deles i godt selskap, gjerne som tilbehør til grillmat, skalldyrfest og hjemmelaget fiskesuppe på bryggekanten. Det er også nydelig til varmende gryteretter og lasagne – eller alene som snack. Det passer egentlig til «alt»!

Hvorfor ikke prøve hvitløksbrødet til denne deilige fiskesuppa med dill og reker?

Hvitløksbrød med ost og urter

Oppskrift på hvitløksbrød med ost (pull apart-brød)

Til 1 brød trenger du:

  • 1 lyst landbrød eller smørloff
  • 150 g smør
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss ferske urter (bladpersille, oregano, timian), finhakket
  • 200 g gulost eller mozzarella, revet

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  2. Skjær brødet på kryss og tvers, uten å skjære helt igjennom. Legg på bakepapirkledd stekebrett eller i en stor ildfast form.
  3. Fyll brødet med revet ost. Skiver med chèvre eller blåmuggost smaker også godt sammen med gulosten.
  4. Smelt smør og rør inn finhakket hvitløk og ferske urter. Hell urtesmøret over brødet og osten, godt ned i alle sprekkene.
  5. Stek hvitløksbrødet midt i ovnen i ca. 15 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie underveis hvis brødet ser ut til å bli for godt stekt på toppen. Hvitløksbrødet er best med en gang det kommer ut av ovnen.

TIPS: Skal du grille brødet, eller legge det i bålpannen, bør det pakkes inn i dobbelt lag med aluminiumsfolie.