Surret lammestek er lettvint og velsmakende søndagsmiddag for hele familien. Her er triksene som gir deg mørt og saftig resultat, hver gang!

Helstekt lammelår er svært populært i lammesesongen på høsten og rundt påsketider. Har du lyst til å nyte et herlig lammemåltid som ikke tar så lang tid, kan vi anbefale surret lammestek. Det møre kjøttet og den korte tilberedningstiden gjør det til den perfekte søndagsmiddagen.

Rask lammestek med rotgrønnsaker

Utbeinet lammelår som er knyttet sammen til en stek er like god på smak som tradisjonelt lammelår, men er mye raskere å tilberede. Du kan selvsagt beine ut låret selv, men det aller enkleste er å se etter surret lammestek i butikken.

En surret lammestek til 4 personer tilberedes på cirka halvparten av tiden som et vanlig lammelår. Surringen gjør at kjøttet blir enklere å få jevnt stekt, samt at du lett kan skjære fine skiver når steken er klart til servering.

Lag noe godt med lam: Verdens beste lammelår

Slik steker du lammestek

Det aller viktigste når du skal tilberede lammestek, er å ha kontroll på temperaturen. Med lav temperatur og steketermometer blir lammesteken perfekt stekt – hver gang.

Steg 1: Brun raskt i en varm stekepanne. 

Tørk steken godt og brun den raskt på høy varme før den legges i en ildfast form. Stekeskorpen gir ekstra god smak.

Stek 2: Krydre godt
Lag gjerne en marinade med olje, ferske urter og krydder og gni inn i lammesteken. Du kan også lage små snitt og stikke inn hele hvitløksfedd som på et klassisk lammelår.

Steg 3: Bruk steketermometer
Steketermometeret forteller deg når lammesteken er stekt akkurat slik du liker den. Sett steketermometer inn i den tykkeste delen. Når steketermometeret viser 65˚ er kjøttet medium stekt. Ved 70˚ er kjøttet medium pluss og fremdeles litt rosa i midten. Hvis du ønsker gjennomstekt lammestek lar du kjøttet stå til steketermometeret viser 75˚. Husk å ta med i beregningen at temperaturen stiger 2-3 grader etter at steken er tatt ut av ovnen.

Steg 4: La lammesteken hvile
Ved å la kjøttet hvile bevarer du saftigheten og varmen brer seg jevnt i kjøttet. Pakk steken inn i aluminiumsfolie for å forhindre at utsiden avkjøles for mye. La gjerne steken ligge i fred mens du lager ferdig tilbehøret.

Oppskrift på saftig lammestek med rotgrønnsaker

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 kg surret lammestek, uten ben
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss fersk rosmarin, finhakket
  • 1 ss fersk timian, finhakket
  • 1 ts grovt flaksalt
  •  0,5 ts pepper

Ovnsbakte grønnsaker

  • 1 gul løk, i båter
  • 1 rødløk, i båter
  • 250 g gulrøtter, i biter
  • 200 g pastinakk, i biter
  • 250 g rødbete, i biter
  • 250 g gulbete (eller kålrot), i biter
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ts grovt flaksalt
  •  0,5 ts pepper
  • 2 urtestilker, f.eks. rosmarin og timian

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 125˚C. Tørk lammesteken godt med kjøkkenpapir og brun raskt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg steken i en ildfast form.
  2. Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, urter, salt og pepper. Gni blandingen godt inn i kjøttet.
  3. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen og stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 65-70˚ for medium stekt kjøtt, eller 75˚ for gjennomstekt kjøtt. Det tar ca. 1,5-2 timer.
  4. Rens løk og rotgrønnsaker og del i omtrent like store biter.
  5. Legg grønnsakene i en ildfast form og ringle over rapsolje. Krydre med flaksalt, nykvernet pepper og ferske urter, og vend om slik at alt fordeler seg jevnt.
  6. Ta lammesteken ut av ovnen når den ønskede temperaturen er nådd. Dekk med aluminiumsfolie og la steken hvile til grønnsakene er ferdig stekt.
  7. Øk temperaturen på ovnen til 210˚C varmluft. Stek rotgrønnsakene midt i ovnen til de er møre og har fått fin farge, ca. 20-30 minutter. Vend om underveis.
  8. Skjær lammesteken i fine skiver og server med ovnsbakte rotgrønnsaker.

Kilder: matprat.no