Shepherd’s pie smaker ekstra godt på kjølige dager. I tillegg er den mettende og veldig lett å lage.

Navnet kan forvirre de fleste, for denne retten er ikke egentlig noen pai, men en kjøttgryte toppet med potetmos. Opprinnelig ble den laget med lammekjøtt, men nå brukes like gjerne fårekjøtt, storfekjøtt, belgfrukter eller rotgrønnsaker. Både kvernet- og mer typisk grytekjøtt fungerer helt utmerket.mmel husmannskost 

200301-u48-marked-bannere-1200x800-7.jpg

Shepherd's pie er kjent som gjeterens favorittrett, og retten har lange tradisjoner i Storbritannia og Irland. Tilbake i 1791 bodde landarbeidere i såkalte «cottages», eller hytter og retten ble dermed kalt «cottage pie». Samtidig hadde potet blitt introdusert som rimelig mat for fattige landsbyborgere, og den smakfulle retten ble med ett populær. Begrepet shepherd's pie ble ikke brukt før i 1854, seksti år senere. 


Husmannskost går aldri av moten, har du smakt potetsuppe før? 

Shepherd’s pie er en deilig lammegryte med et lokk av potetmos. Super til fårikålrester eller annet grytekjøtt. Mettende, lett å lage og utrolig god!

Kjært barn har mange navn

I dag er retten elsket i mange land. I Chile har de en variant med kokte egg, rosiner og sorte oliven som de kaller «pastel de papa». I Frankrike heter retten «hachis parmentier». Topper du den med brødsmuler bytter den navn til «cumberland pie», og lager du en vegetarisk variant med belgfrukter eller rotgrønnsaker, får den navnet «shepherdless pie».

potetmos til shepherd's pie

Mange valgmuligheter

I vår oppskrift har vi brukt fårikålkjøtt, noe som gjør retten smakfull og saftig. Velger du i stedet å bruke grytekjøtt, bør du beregne god tid, slik at kjøttet får tid til å mørne. Tilsetter du ovnsbakte rotgrønnsaker i kjøttblandingen vil den få en deilig sødme.

Ønsker du en mer lettvint variant av shepherd's pie, kan du bruke ferdigkvernet kjøtt, for eksempel karbonadedeig eller kjøttdeig av lam, storfe eller svin. Kvernet kjøtt ble ikke brukt i shepherd's pie før på 1870-tallet, da kjøttkvernen ble oppfunnet. 

TIPS: har du kjøttrester fra gårsdagens middag, kan de fint brukes i en shepherd's pie.

Ingen shepherd's pie uten potetmos

Det blir ingen shepherd's pie uten et lokk av deilig gratinert potetmos. Poteten stammer fra Sør-Amerika, men har eksistert i Norge siden 1740. Her dyrker vi potet over nesten hele landet, og den har lenge vært en av de viktigste energikildene våre. Melne poteter egner seg ekstra godt til potetmos. Se gjerne etter mandelpoteter, Pimpernell, Ringerikspotet, Gulløye, Kerrs Pink eller Troll i butikken.

Oppskrift på shepherd's pie

Til 4 personer trenger du:

Kjøttsaus
1 kg fårikålkjøtt
3 gulrøtter
1 løk
1 boks hermetiske maiskorn
1 ts malt pepper
1 1/2 ts salt

Potetmos
1 ½ kg poteter
75 g smør
2 dl melk
½ ts salt
½ ts pepper
½ ts muskat
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:

  1. La fårikålkjøttet småkoke til det blir mørt og slipper bena. Ca. 2-3 timer. 
  2. Når kjøttet er ferdig kokt, fjerner du bena og deler kjøttet i mindre biter.
  3. Skrell gulrøttene og del dem i småbiter. Hakk løken, og hell saften av maisboksen. Bland grønnsakene i kjøttet og tilsett salt og pepper. Bland sammen og la blandingen småkoke i 15 minutter. Blir det tørt, tilsetter du litt vann eller kjøttbuljong.
  4. Skrell potetene, del dem i fire og kok dem møre uten salt. Koketid avhenger av type potetsort.
  5. La potetene dampe av seg i et par minutter før du moser dem sammen med smør og melk. Krydre med salt, pepper og muskat.
  6. Ha kjøttblandingen i en ildfast form, og legg potetmosen over som et lokk.
  7. Smelt 3 ss smør og smør over potetmosen.
  8. Stek på 180 grader over- og undervarme til potetmosen blir gyllen. Ca. 30-40 minutter.

Sever gjerne med tomater eller en lett salat til.

Shepherd's pie

Foto: iStock