Nystekte pommes frites er nesten obligatorisk når det står hamburger på menyen. Her er tipsene som gir det perfekte resultatet, samt oppskriften på en herlig blåmuggostdressing.

Skal du lage skikkelige pommes frites er det ingen vei utenom – frityrgryta må fram. Med litt planlegging og tålmodighet er du ikke langt unna å servere sprøe og gode pommes frites.

Slik lager du perfekte pommes frites

Pommes frites skal aller helst være knasende sprø på utsiden og myke og saftige inni. Derfor bør du velge poteter som egner seg til fritering, samt ta deg tid til å følge disse tipsene. Gjør du det, kommer du raskt til å bli ekspert.

pommes frites med hamburger og blåmuggostdressing

Tips 1: Bruk kokefaste poteter

Kokefaste poteter holder bedre på formen og vil oppleves som saftige fordi de har mindre tørrstoff i seg. Velg gjerne store bakepoteter for å få litt lengde på potetstavene. Gode, gamle Beate-poteter egner seg også godt.

Tips 2: Skyll bort stivelsen

Mye stivelse er ønskelig når du skal lage potetmos eller bakte poteter, men når du skal lage sprø pommes fristes vil du ha poteter som ikke absorberer så mye væske. Skyll derfor potetstavene godt under rennende kaldt vann til det er helt rent. Du vil først se at vannet er grumsete av stivelse og etterhvert blir det klart. Det tar 10-20 minutter.

Du kan også la potetene ligge i kaldt vann i 20-30 minutter og deretter skylle et par ganger for å få ut mest mulig stivelse.

Tips 3: Forkoking

Potetstavene får sin myke kjerne ved å forkokes forsiktig før de frityrstekes. Pass på at de ikke kokes for hardt, da kan de lett koke i stykker. Vannet skal så vidt syde med små bobler. Her kan du også velge å tilsette litt natron. Natron lager mange, mange små ujevnheter i overflaten, som blir ekstra sprø når potetstavene frityrstekes.

Tips 4: Tørk

Vann og olje går som kjent ikke så godt sammen, så husk å la potetstavene tørke godt etter de er kokt møre. Det holder å la dem ligge godt spredt og lufttørke på kjøkkenbenken, men har du god tid kan potetene tørke og avkjøles i kjøleskapet i 30 minutter. Potetstavene kan også tørkes på lav temperatur i ovnen i noen minutter.

Alle forberedelsene fram til hit kan gjøres i god tid før du skal servere de hjemmelagde pommes fritesene.

Tips 5: Temperatur

Temperaturkontroll er viktig og en rimelig frityrgryte som holder temperaturen stabil kan være en god investering dersom du frityrsteker ofte. Et steketermometer som tåler høye temperaturer kan også gjøre nytten, du må bare jobbe litt mer for å holde tempen stabil.

Vær alltid nøye med sikkerheten når du frityrsteker. Sørg for å ha lokk, brannteppe eller lignende i nærheten før du varmer opp oljen.

Tips 6: «Dobbeldipping» er best

Du får skikkelig sprøtt og godt resultat når du friterer to ganger. Først friteres potetstavene i ca. 5 minutter på 160˚C, til potetstavene har fått litt farge. Ta ut potetene og øke temperaturen til 180˚C. Stek så potetene til de er gylne og sprø. 

Du kommer i mål med lavere temperaturer også, men siden stekingen vil ta lenger tid vil potetene suge til seg mer fett før de er spiseklare.

Burgerfest på grillen: Oppskrift på skikkelig god hamburger med deilig tilbehør

hjemmelaget pommes frites med blåmuggostdressing

Oppskrift på hjemmelaget pommes frites 

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 6 store bakepoteter
 • 1 ts salt pr. liter vann
 • 1 ts natron
 • Solsikkeolje/frityrolje
 • Salt til servering

Slik gjør du:

 1. Skrell potetene hvis du ikke vil ha på skallet, men ellers holder det å skylle potetene godt. Del i jevne, tykke staver.
 2. Ha potetstavene i en bolle under kaldt rennende vann for å skylle bort stivelsen. Skyll til vannet er rent.
 3. Ha potetene i en gryte med vann, salt og natron. Kok forsiktig opp og la potetstavene koke seg møre rett rundt kokepunktet.
 4. La potetstavene tørke godt før de frityrstekes. De kan ev. legges på rist i 100 ˚C varmluft noen minutter.
 5. Varm opp rikelig med olje til 160˚C i en passende gryte og frityrstek potetstavene ca. 5 minutter (ikke for mange om gangen) til de har fått litt farge. Løft potetstavene ut av gryta.
 6. Øk temperaturen til 175˚C og stek potetstavene til de er gylne og sprø. Løft ferdige pommes frites over på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett. Dryss over salt og server med en gang.

Tips: Har du ikke frityrgryte eller termometer som går høyt nok? Bruk skaftet på en tresleiv og stikk ned i oljen. Når det dannes lette bobler rundt skaftet er oljen klar til første runde med pommes frites. Når temperaturen økes vil boblene rundt treskaftet bli mer aggressive, nesten fresende. Da er oljen klar til siste omgang med pommes frites.

Oppskrift på hjemmelaget blåmuggostdressing

 • 60 g blåmuggost, smuldret
 • 2 dl lettrømme eller crème fraîche
 • 1 ss majones
 • 1 ss fersk gressløk, finhakket
 • 0,5 ts grovt flaksalt
 • 0,25 ts pepper
 • 0,25 ts sitronsaft
 • Revet skall av en halv sitron

Slik gjør du:

 1. Bland sammen smuldret blåmuggost, rømme, majones, gressløk, salt og pepper og rør godt.
 2. Smak til dressingen med sitronsaft og revet sitronskall.