Chili con carne er alltid populært. Her er de «hemmelige» triksene som gjør at smaken får det lille ekstra.

Det spiller ingen rolle om det er mandag, bursdag eller regnværsdag: en stor gryte med hjemmelaget chili con carne er perfekt å lage til de fleste anledninger! Ikke vær redd for at smaken skal bli for sterk – du tilpasser selv hvor mye chili du vil bruke.

Prøv også mild avokadokrem som tilbehør til chiligryta!

Bruk god tid

Å kalle chili con carne for en enkel gryterett er kanskje å ta hardt i. Men selv om det er mange ingredienser, er de er heldigvis enkle å få tak i, og fremgangsmåten i seg selv er ikke vanskelig. Det viktigste er å gi ingrediensene tid til å utvikle seg sammen, og skape den runde, gode smaken.

krydder til chili con carne

Akkurat som mange andre gryteretter smaker også chili con carne enda bedre når den får stå til dagen etter. Det er med andre ord en fordel å planlegge litt og lage den på forhånd.

Lag gjerne en ekstra stor porsjon når du først er i gang. Dette er restemat det svinger av!

Prøv også: Slik lager du fransk Boeuf Bourguignon

Ekstra god chili con carne med 3 enkle grep

Med disse enkle tipsene gir chiligryta ekstra fyldig smak og du vil bli hyllet som en ekte chilimester.

1. Ta deg tid til å brune kjøttet skikkelig – litt og litt om gangen. Har du alt kjøttet i gryta med en gang, synker temperaturen og kjøttet slipper ut væske i stedet for å bli brunt. Og det er i bruningen at den gode smaken ligger. For enda tydeligere kjøttsmak kan du tilsette litt bacon.

2. Du har kanskje hørt at mørk sjokolade passer godt sammen med chili? Et annet «hemmelig» triks er å gi smaken et ekstra kick med en litt eddik, gjerne rødvinseddik hvis du har det. Det kan gjøre underverker på langtidskokte kjøttgryter.

3. Husk å smake på gryteretten underveis, ikke bare helt til slutt. På den måten har du full kontroll på smakene og kan enkelt justere.

Har du smakt: Kremet kyllinggryte med sopp og bacon

chili con carne med tortillachips

Oppskrift på chili con carne

Til 6 porsjoner trenger du:

  • 600 g høyrygg, i terninger
  • 2 ss olje og smør, til steking
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 1 stor rødløk, i grove biter
  • 2 store gulrøtter, i terninger
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss malt spisskummen
  • 2 ss tørket oregano
  • 1 ts Chili Explosion (ev. 0,5 ts chilipulver)
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 2,5 dl vann
  • 1 terning grønnsakbuljong
  • 1 laurbærblad
  • 1 boks kidneybønner
  • 2 rød paprika, i biter
  • 2 ts sukker
  • 1-3 ts eddik (gjerne rødvinseddik)
  • 1 lime
  • 2 ss fersk koriander, finhakket

Slik gjør du:

  1. Tørk kjøttet godt og skjær i ca. 3 x 3 cm store biter. Varm opp olje og smør i en stor tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Brun kjøttet (ikke for mye av gangen) og sett til side. Krydre kjøttet med litt salt og pepper.
  2. Stek rødløk og gulrot i gryta noen minutter under omrøring, til løken blir blank.
  3. Tilsett chili, hvitløk, spisskummen, oregano, chilipulver og tomatpure. La det surre 1 minutt under omrøring.
  4. Legg kjøttet tilbake i gryta og tilsett hakkede tomater, vann, buljongterning og laurbærblad. Kok opp, senk temperaturen og la gryteretten småkoke under lokk i 1,5-2 timer.
  5. Rør inn kidneybønner og paprika 5 minutter før servering. Løft ut laurbærbladet og smak til med salt, pepper, sukker, eddik og limesaft.
  6. Server chili con carne med et dryss fersk koriander og limebåter. Kokt ris, tortillachips og avokado er også godt til den kraftige gryteretten.