Et raust spekefat er norsk tradisjonsmat på sitt beste. Her får du fire deilige kombinasjoner som gjør spekematen ekstra fristende.

Det er lett å tenke på spekemat som del at et koldtbord, men du kan like gjerne lage et fristende spekefat for to, fire eller fem personer. Ingen anledning er for liten eller for stor.

200301-u23-marked-bannere-1200x800-8.jpg

Dette trenger du til spekefatet

Det trenger ikke ta lang tid å lage et fristende spekefat. Beregn 150-200 gram forskjellige typer spekeskinke og spekepølse per person, og så kan du fylle på med deilige oster, frukt og godt brød.

Spekefat lefserull med fenalår

Lag herlige lefser med fenalår.

Hos Coop Marked og Matkroken får du kjøpt crema balsamico som er en søt og ganske tykk balsamicoeddik. Den passer veldig godt til blant annet brie og jordbær, som er en god balanse til det salte kjøttet.

Spekefat med spekeskinke, pølse og ost

Spekemat og brie med jordbær og crema balsamico må bare prøves!

Hvis du vil ha litt mer tradisjonelt tilbehør til spekematen kan du lage en klassisk potetsalat. Eller hva med ovnsbakt omelett? Enklere kan det nesten ikke bli.

Oppbevarer du spekematen riktig?

Tar du med deg spekefatet ut er det smart å holde det vekk fra direkte sollys og helst så kjølig som mulig. Eventuelle rester er godt til både frokost og lunsj.

Alt kan oppbevares i kjøleskapet, bare du passer på å ikke pakke spekematen i for tett plast. Matpapir sørger for at det er litt luft rundt skinkene og pølsene, noe som hindrer at det danner seg mugg. Du kan også bruke aluminiumsfolie. (Kilde: norskmat.no)

Spekefat melon og asparges med spekeskinke

Spekeskinke og melon eller asparges er en nydelig kombinasjon.

Oppskrift på fargerikt spekefat

Til 4 personer trenger du:

  • 2 pk. (300 g) spekeskinke
  • 2 pk. (200 g) fenalår i skiver
  • 2 pk. (240 g) spekepølse i skiver
  • 1 bunt asparges
  • 1 honningmelon
  • 1 pakke potetlefser
  • 1 pakke kremost naturell
  • 1 hel brie (150g)
  • 1 kurv ferske jordbær
  • 1 flaske crema balsamico

Ekstra tilbehør – plukk og miks det du liker best:

Slik gjør du:

  • Spekeskinke med asparges:
    Kok opp lettsaltet vann. Knekk av nederste del av asparges og kok så vidt møre, 2-3 minutter. Avkjøl i isvann og tørk godt. Surr en skive spekeskinke rundt hver asparges.
  • Spekeskinke med melon:
    Del honningmelonen i to og skrap ut kjernene. Skjær i tykke skiver eller biter. Tre skiver med spekeskinke på cocktailpinner og fest på melonbitene.
  • Lefser med fenalår:
    Smør et tynt lag med kremost utover potetlefsene. Krydre med litt nykvernet pepper hvis du vil og legg på tynne skiver med fenalår. Rull sammen lefsene og del i biter. Bruk cocktailpinner til å holde lefserullene sammen.
  • Brie med jordbær og crema balsamico:
    Del osten i biter. Rens jordbærene og del i to hvis de er store. Drypp noen dråper crema balsamico over rett før servering.