Serverer du kalkun er det naturlig at den spiller hovedrollen. Men lager du en nydelig stuffing skal du likevel ikke se bort i fra at det er den som stjeler showet!

Stuffing, eller fyllet, er et deilig tilbehør som tilfører de ekstra gode smakene ved en kalkunmiddag. Det kan tilberedes på mange ulike måter og med mange ulike ingredienser. Derfor dukker det ofte opp noen spørsmål ved tilberedelsen av stuffing.

Skal du ha stuffingen inni kalkunen, eller servere det ved siden av? Hva passer best som stuffing? Og ikke minst - blir kalkunen mer saftig om den får stuffing i magen?

Saftigere med stuffing?

– Det er ikke slik at stuffingen vil gjøre kalkunen mer saftig, forklarer matrådgiver i Matprat, Marit Løvbrette. Da har det mer å si med kjernetemperatur på kjøttet når du tar ut fuglen fra ovnen.

USA er det store kalkunspiser-landet, og det er også her stuffingtradisjonen stammer fra. Løvbrette tror at behovet for stuffing ble til fordi mindre velstående amerikanere skulle kunne mette hele familien med én fugl.

– Jeg vil anta at noe av grunnen var et ønske om å drøye kjøttet. Ved å fylle kalkunen kunne stuffingen trekke til seg god smak fra fuglen.

Når du serverer kalkun, er det den som er stjernen på bordet. Lager du en nydelig stuffing skal du likevel ikke se bort i fra at det er den som stjeler showet, det er nemlig der de gode smakene ligger!

Ulempen med å fylle kalkunen med stuffing er at det kan være litt vanskelig å forsyne seg. 

– For å gjøre det enklere for gjestene, anbefaler vi ofte å steke stuffingen i en form ved siden av, eventuelt mens kalkunen står og hviler etter steking, sier Løvbrette.

Enklere stuffing

Både her i landet og internasjonalt, ser vi at de fleste nå har gått over til å servere stuffingen ved siden av. En naturlig utvikling i følge Løvbrette.

- Da kalkunen var forholdsvis ny i Norge, var det vanlig å fylle kalkunen med farsefyll. Samtidig var det også veldig moderne med langtidssteking. Da oppsto det flere ganger uheldige omstendigheter ved at man hadde farsefyll i kalkuner som ikke var skikkelig tint, og stekte dem på lav temperatur over mange timer, forteller Løvbrøtte.

Den iskalde kalkunen bidro da til at farsen fikk mange timer med ideell temperatur for å gjøre den sur, og maten ble dermed ødelagt.

Når du serverer kalkun, er det den som er stjernen på bordet. Lager du en nydelig stuffing skal du likevel ikke se bort i fra at det er den som stjeler showet, det er nemlig der de gode smakene ligger!

– Kalkun er såpass ungt dyr at det vi definerer som langtidssteking er helt unødvendig, mener Matprats kalkunekspert. Bruker du steketermometer og lager stuffingen ved siden av, tar det mindre tid og du får et bedre resultat.

LES OGSÅ: Saftig helstekt kalkun til festen

 

Oppskrift på stuffing med frukt og nøtter

Skal du ordne i stand til en storslått kalkunmiddag og trenger en deilig, smakfull og fruktig stuffing?

 Da er denne stuffingen perfekt. Den er enkel å sette i stand, og vil garantert imponere gjestene. Om du vil servere dem ved siden av, putte alt i kalkunen, eventuelt ha litt i kalkunen og litt ved siden av, er helt opp til deg.

Du trenger:

200 g brød

300 g usaltede nøtter (bland gjerne pinjekjerner, pistasjenøtter og pecan, men du kan også bruke andre typer)

100 g svisker

100 g aprikoser

100 g dadler

2 ss smør

1 ts salt

0,5 ts kvernet pepper

2 dl hønsebuljong

2 ss persille 

 

Slik gjør du:

 

Når du serverer kalkun, er det den som er stjernen på bordet. Lager du en nydelig stuffing skal du likevel ikke se bort i fra at det er den som stjeler showet, det er nemlig der de gode smakene ligger!
  1. Skjær brødet i terninger, legg dem på et bakepapirkledt stekebrett, og la dem riste noen minutter i ovnen på 180 grader.
  2. Hakk frukt og nøtter grovt, og stek dem lett i smøret. Bland inn brødterningene, og krydre med salt og pepper.
  3. Ha blandingen over i en ildfast form, og hell over buljongen slik at brødterningene suger til seg væsken.
  4. Stek stuffingen i ovnen ved 180 °C til brødet er gyldent på toppen, men fortsatt fuktig.
  5. Når den er klar til servering, drysser du persille over og setter den på bordet.

Stuffing er også nydelig tilbehør til kalkunfilet

 

Gode alternativer 

1. Eple- og sviskestuffing

Du trenger:

3 røde epler

1 nett sjalottløk

100 g svisker

1 ss smør

1 ss olje

1 ss honning

2 kvister salvie, du kan også bruke rosmarin

0,5 ts salt

0,5 ts pepper

Når du serverer kalkun, er det den som er stjernen på bordet. Lager du en nydelig stuffing skal du likevel ikke se bort i fra at det er den som stjeler showet, det er nemlig der de gode smakene ligger!

Slik gjør du:

  1. Skrell sjalottløken (del dem i to om de er store). Fjern kjernehuset i eplene, og del i båter.
  2. På middels varme steker du løken myk i oljen.
  3. Når løken er passe myk, tilsett epler, svisker, salvie og smør. Smak til med honning, salt og pepper.
  4. Server i egen form, eller bruk som pynt rundt kalkunen på fatet. Det blir veldig fint med de røde eplene!

2. Løk- og selleristuffing

Du trenger: 

2 løk, grovhakket

2 stilk selleri, grovhakket

300 g frisk sjampinjong

250 g smør

1 bunt bladpersille, grovhakket

4 ss frisk basilikum, grovhakket

4 ss frisk salvie, grovhakket

2 ss paprikapuver

1 ts revet muskatnøtt

1 stk loff i terninger

1 ts salt

1 ts pepper

Eventuelt litt buljong/kraft. 

Slik gjør du:

  1. Fres brødterninger, sopp og grønnsaker i smør til det er mykt. Du må gjøre dette i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle, og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper,
  2. Tilsett litt kraft fra kalkunen eller hønsebuljong hvis stuffingen virker tørr. Den skal være fuktig, men ikke klissete.
  3. Ha blandingen i en ildfast form og stek ved 180 °C til den er gylden på toppen og klar til servering.