Sosekjøtt er middagen som nesten lager seg selv mens du koser deg med andre søndagssysler.

Sosekjøtt, småsteik eller kjøtt i mørke. Kjært barn har mange navn!

Denne tradisjonsretten finner vi igjen over hele landet, med litt variasjon når det gjelder grønnsaker og følge. Du kan servere kokte poteter eller potetstappe til, begge deler passer godt til den deilige sausen.

Og det aller beste med sosekjøtt? Det lager seg i prinsippet selv mens du kan gjøre andre ting. Det perfekte sosekjøttet får du nemlig om du koker det lenge på lav varme.

ET ANNET GODT SØNDAGSFORSLAG: Lammefrikassé

Sosekjøtt er tradisjonelt blitt laget med kjøtt som trenger lenger koketid enn de møreste stykkene. Når du lar kjøttet koke riktig lenge, brytes nemlig proteinene ned og kjøttet blir mørt og smakfullt.

Men obs – du må ikke la kjøttet fosskoke! La det heller småputre seg i mål over flere timer. 

Sosekjøtt er en tradisjonell søndagmiddag som nesten lager seg selv. Her er tipsene som gir deg mørt og deilig sosekjøtt.

Søndagsmiddag på mandag

Kan vi si at sosekjøtt er hverdagsmat eller en helgerett?

– Vi har vært et fattig land inntil «ganske nylig», så jeg vil anta at sosekjøtt var en typisk søndagsmiddag, sier Marit Løvbrøtte, matrådgiver i Matprat.

– I dag vil jeg si det er ypperlig å lage en stor porsjon sosekjøtt på søndag når du har god tid, og dermed ha ferdiglaget middag å servere på mandag når du kommer hjem fra jobb, tipser hun.

 

Ikke bare okse til sosekjøtt

Det er mest vanlig å lage sosekjøtt av storfe, men du kan også lage det med lam, svin, reinsdyr eller elg. Stykker som høyrygg, bog, bryst og bibringe er supert grytekjøtt, og dermed perfekt til denne retten.

Men det kan også brukes til andre retter.

– Bankekjøtt og sjømannsbiff er to andre andre retter som lages litt ut fra samme prinsipp som sosekjøtt – altså kokekjøtt som brunes og kokes ferdig i en brun saus, forteller Løvbrøtte.

Deilig tilbehør

Til sosekjøtt kan du servere sesongens grønnsaker. Noen lager kålstuing eller ertestuing på ferske erter til, som de serverer sammen med kokte poteter og tyttebær.

Vil du ha middagen litt mindre mektig, kan du droppe stuingene og for eksempel servere dampet kål til. Kål er en fin norsk råvare som holder seg godt gjennom hele vinteren.

Og når du likevel har kål og tyttebær i huset, kan du jo også prøve tradisjonelle kålruletter med tyttebær!

Slik får du ekstra smak

Brunost og laurbærblad gir sosekjøttet en ekstra piff. Eller hva med å prøve litt solbærsaft eller nellik i sausen? 

Tips!
Synes du det er vanskelig å få klumpefri saus? Bruk lunken eller varm væske å spe med, så får du garantert ikke klumper i sausen mer.

I LITT MER EKSOTISK HUMØR?: Prøv kinesisk hønsegryte

 

Oppskrift på sosekjøtt 

Til 4 personer trenger du:

1 kilo grytekjøtt (f.eks. bog, høyrygg)

1 løk

2 ss smør

4 ss hvetemel

7-8 dl kraft eller buljong

1-2 laurbærblader

4-6 skiver brunost

1 ts salt

0,5 ts pepper

Sosekjøtt er en tradisjonell søndagmiddag som nesten lager seg selv. Her er tipsene som gir deg mørt og deilig sosekjøtt.

 Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet i terninger, ca 3 x 3 cm, og løken i skiver. Smelt smør i en tykkbunnet gryte og brun kjøttet godt.

2. Ta kjøttet ut av gryten og brun løkringene lett, før du også tar disse ut.

3. Ha hvetemelet i gryten og la dette brune seg godt før du sper med kraften, mens du rører kraftig til du har en brun saus. Når sausen har kokt et par minutter, skrur du ned varmen.

4. Legg kjøtt og løk tilbake gryten og tilsett et par laurbærblader. Blandingen skal holde seg rundt kokepunktet.

5. La sosekjøttet stå på komfyren, og beregn at det skal koke i omtrent to timer. Det kan godt stå lenger. Følg med litt underveis. Ser det litt tørt ut, har du i mer vann.

6. En halvtime før kjøttet er ferdig, koker du poteter, gulrøtter og kål i skiver.

7. Når kjøttet er mørt, smaker du til sausen med litt brunost, salt og pepper.

8. Server med kokt kål, poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.