Tapasbordet er ikke komplett uten spanske kjøttboller i herlig krydret tomatsaus. Her er trikset som gjør den populære tapasretten enda mer lettvint å lage.

For mange vil smaken av spanske kjøttboller, albondigas, vekke gode ferieminner og gjøre det lett å drømme seg bort.

200301-u23-marked-bannere-1200x800-1.jpg

Slik steker du spanske kjøttboller i ovnen

Det finnes hovedsakelig tre måter å lage kjøttkaker og kjøttboller på. De to vanligste metodene er å steke kjøttbollene i stekepanne, eller trekke dem i kraft, og den tredje er en kombinasjon av de to.

Men det absolutt enkleste er å steke spanske kjøttboller i ovnen. Ikke bare slipper du å passe på hele tiden, du slipper også stekos i kjøkkenet. Dessuten er det kjempeenkelt å lage mange på én gang. Du legger bare de rå bollene i en langpanne og lar stekeovnen gjøre resten.

spanske kjøttboller stekt i ovnen

Beregn 8 kjøttboller per porsjon når du skal servere retten sammen med litt godt brød og aioli. Beregn 3-4 kjøttboller per person når retten er en del av et større tapasbord eller koldtbord.

Kan du chilitrikset?

Hvitløk, persille og paprika er er kryddermiksen som gir denne retten smaken av Spania. Vi synes også det er godt med et lite hint av chili både i sausen og kjøttbollene, uten at det betyr at retten blir veldig sterk.

I denne oppskriften har vi brukt chilipulver. Det varierer veldig mye i styrke fra merke til merke, så her er det lurt å smake til underveis i stedet for å tilsette alt på en gang.

Du kan også bruke fersk chili. Her ligger mye av styrken i skilleveggene som frøene sitter fast i. Hvis du fjerner alle disse, vil chilien gi en ganske mild smak.

3 gode retter til tapasbordet:

Spanske kjøttboller til tapas

Oppskrift på spanske kjøttboller i tomatsaus

Til 6 porsjoner trenger du:

Tomatsaus:

  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 gulrot, revet
  • 1 ss olje
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss tørket persille
  • 2 boks hermetiske tomater, hakkede
  • 1 terning grønnsakbuljong
  • 3 dl vann
  • 0,5-1 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ts sukker eller flytende honning
  • Fersk bladpersille til servering

Kjøttboller:

  • 800 g kjøttdeig
  • 0,5- 1 ts chilipulver (eller 0,5-1 rød chili)
  • 2 ss tørket persille
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 skiver lyst brød (uten skorpe)
  • 2 egg (middels store)
  • Olje og smør til steking

Slik gjør du:

  1. Tomatsaus: Finhakk løk og hvitløk. Riv gulrot på grovt rivjern.
  2. Varm opp olje i en stor gryte på middels sterk varme. Stek løk under omrøring til den er blank og myk, 3-4 minutter.
  3. Tilsett hvitløk og revet gulrot, paprikapulver og persille. Rør om og la det surre forsiktig i ca. 1 minutt.
  4. Hell over tomater og buljong. Kok opp og smak til sausen med chili, salt og pepper. La sausen småkoke under lokk i minst 30 minutter, gjerne lenger. Smak til den ferdige sausen med sukker eller honning om nødvendig.
  5. Kjøttboller: Rør kjøttdeig, chili, persille, salt og pepper sammen i en bolle. Hold litt igjen på chilien og smak til så du får styrken du liker.
  6. Riv eller finhakk hvitløk. Skjær skorpene og smule brødskivene. Pisk sammen eggene og bland alt godt sammen med kjøttdeigen.
  7. Bruk hendene eller to teskjeer til å forme kjøttboller på 15-20 gram. Legg bollene i bakepapirkledd langpanne.
  8. Stek midt i ovnen på 220 grader i 15-20 minutter. Rør om underveis for jevn bruning. Alternativt kan kjøttbollene brunes i en stekepanne på sterk varme. La bollene trekke ferdige i tomatsausen i ca. 10 minutter.
  9. Server kjøttbollene i tomatsaus med et dryss finhakket persille.