Tradisjonell ertesuppe perfekt å lage når det er mange rundt middagsbordet. Ertesuppe med salt kjøtt er enkel, raus og kjempegod mat som metter lenge.

Tradisjonell ertesuppe er den perfekte søndagsmiddagen. Det er raus og kraftig kost som varmer godt. I tillegg lager den seg mer eller mindre på egen hånd.

One pot wonder – grytemagi

Ertesuppe består av beskjedne råvarer som samles i en stor gryte, hvor de får småputre og kose seg i noen timer. Resultatet blir intet mindre enn magisk, med rik smak og deilig varme som brer seg innenfra.

Det finnes faktisk et eget uttrykk for slike enkle middagsretter med stor smak: one pot wonders, eller mirakel i en gryte. Gul ertesuppe passer 100 prosent til beskrivelsen.

ertesuppe med svineknoke og flatbrød

Det kreves relativt liten innsats for å få suppa klar for middagsbordet, men du må huske én viktig ting: å legge ertene i vann kvelden før. Dersom du glemmer det kan redningen være å bruke linser i stedet for. Tørre linser trenger bare å koke en liten time før de er klare.

Når alt lages i samme gryte blir det til og med lite oppvask. Det passer ekstra godt når du har spist deg god og mett på ertesuppe og helst vil finne sofaen så fort som mulig.

Ertesuppe er den beste restematen

Som med de fleste mirakelgryter blir ertesuppa enda bedre når den får stå en dag eller to i kjøleskapet. Lag en ekstra stor porsjon når du først er i gang, så er du sikret deilig restemiddag utover i uka. Dessuten er denne suppa genial å fryse ned til dager du ikke er så lysten på å lage en stor middag.

Bruk gjerne rester av fenalår, pinnekjøtt eller skinkesteik i stedet for salt eller røkt svineknoke. Restekjøttet tilsettes når det gjenstår en halvtime av koketiden. Det kan være lurt å vente med saltingen til rett før servering. På den måten får smaken tid til å sette seg og du kan unngå at maten blir for salt.

ertesuppe med lettsaltet svineknoke

Oppskrift på ertesuppe med salt svineknoke

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 300 g tørkede gule erter
  • 1,5 kg lettsaltet svineknoke
  • 2 løk, finhakket
  • 2 stilker fersk timian
  • 2 laurbærblad
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 2 l vann
  • 500 g sellerirot, i terninger
  • 4 gulrot, i terninger
  • 1 purre, i ringer
  • Salt og pepper

Til servering:

  • Bladpersille, finhakket
  • Flatbrød
  • Smør

 

Slik gjør du:

  1. Dag 1: Legg ertene i en stor bolle og dekk godt med vann. La ertene bløtlegges natten over.
  2. Dag 2: Hell av vannet på ertene. Ha svineknoke, utvannede erter, løk, timian, laurbærblad og buljongterning i en stor gryte. Hell over vann og kok opp.
  3. Senk temperaturen og skum godt av i starten for å få en klar suppe. La deretter alt trekke under lokk i ca. 3 timer.
  4. Tilsett sellerirot, gulrot og purre når det gjenstår 30 minutter av koketiden.
  5. Løft ut svineknoken og rens kjøttet. Legg kjøttet tilbake i suppen og smak til med salt og pepper om det er nødvendig.
  6. Dryss over litt finhakket bladpersille og server ertesuppen sammen med flatbrød og smør.