Saftige kålrulletter med gulrot, potet og saus er tradisjonsmat som settes pris på. Ikke rart det aldri går av moten!

Vi spiste slik husmannskost på 70-tallet; saftige kålrulletter med gulrot, potet og saus. Mange får minner fra skolekjøkkenet og heimkunnskapen, men dette er mat som fortsatt lages i de tusen hjem.

Kålrulletter er kålblader fylt med kjøttfarse, som er spedd kjøtt. Man kan velge å fylle med ulike farser, her er det mange muligheter. Bruk kjøttdeig, karbonadedeig, lammekjøtt eller kyllingkjøtt. Kjøttfarsen jobbes godt sammen for å få et saftig resultat.

Disse små grønne forundringspakkene er morsomme og smakfulle. Enkelt og veldig godt.

Saftige kålruletter med gulrot, potet og saus er tradisjonsmat som smaker. Slik lykkes du – smarte tips. Oppskrift på kålruletter med poteter og tyttebær.

Slik lykkes du med kålrulettene: 

  • Ha samme temperatur på kjøtt og væske, hvis ikke kan det skille seg. Spe med litt væske av gangen, og arbeid godt inn i deigen før du tilsetter mer. Under steking forsvinner mye fuktighet og kjøttet krymper.
  • Klassisk brukes hodekål men du kan også bruke kinakål, svoykål eller spisskål.
  • Melken kan byttes med vann.
  • Hvis du ikke har foodprosessor kan du jobbe sammen farsen med hendene.
  • Noen er vant med å bruke hyssing rundt kålrullettene. Det er ikke nødvendig, de kan pakkes tett sammen og legges i en ildfast form.
  • Tradisjonelt er det hvis saus til retten. Saus kan lages av kraften/skyet med fløte.
  • Under forvelling av kålbladene gir rask avkjøling bedre farge på bladene.
Saftige kålruletter med gulrot, potet og saus er tradisjonsmat som smaker. Slik lykkes du – smarte tips. Oppskrift på kålruletter med poteter og tyttebær.

Oppskrift på kålruletter med poteter og tyttebær

Dette trenger du:

  • 400 gram karbonadedeig
  • 1/2 finhakket sjalottløk
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 1/4 ts malt muskat
  • 1/4 ts malt ingefær
  • 1/4 ts allehånde
  • 2 1/2 ss potetmel
  • 2 dl melk
  • Ca 12 blader kål
  • 2,5 dl buljong
  • Smør
  • Nypotet
  • Gulrot
  • Nyrørt tyttebær
Saftige kålruletter med gulrot, potet og saus er tradisjonsmat som smaker. Slik lykkes du – smarte tips. Oppskrift på kålruletter med poteter og tyttebær.

Slik gjør du:

  1. Lag kjøttfarsen først: Bland sammen kjøtt, krydder og potetmel. Kjør sammen og spe på med litt og litt melk i foodprocessoren. Kjør sammen på høy hastighet.
  2. Ta kålbladene fra stilken, skjær bort den tykkeste delen av stilken. Er kålbladene store kan de deles i to. Forvell bladene ca. 1 minutt i fosskokende vann som er lettsaltet. Avkjøl i kaldt vann og renn av.
  3. Legg ca. 50 gram kjøttfrase i hvert blad, brett det sammen som en pakke. Legg pakkene tett i en ildfast form.
  4. Slå over buljong og litt smør i formen. Dekk til med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. 
  5. Server kålruletter med kokte poteter, grønnsaker og rørte tyttebær.