Hva er vel bedre enn å varme seg på en god, gammeldags kjøttsuppe når det er kaldt ute? Det er den perfekte søndagsmiddagen og den lager seg nesten helt selv.

En god, gammeldags kjøttsuppe er et av de beste argumentene for at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves. Møre kjøttbiter, gode rotgrønnsaker og nydelig kraft som er kokt i timevis får tennene til å løpe i vann hos store og små. En skikkelig kjøttsuppe kan vi kose oss med opp til flere ganger gjennom den lange høst- og vintersesongen! 

Hvorfor skumme kjøttsuppa?

Tradisjonell kjøttsuppe er veldig enkel å lage. Og har du alle ingrediensene, en god kniv og en liten dose tålmodighet, er du allerede godt på vei. Størsteparten av jobben er å kutte opp kjøtt og grønnsaker i omtrent like store biter og å skumme av suppen helt i starten. Resten går mer eller mindre av seg selv.

Grunnen til at du skal skumme av suppa er for at den skal bli så klar som mulig. Når kjøtt og kraft koker opp for første gang, danner det seg et gråaktig skum av proteinrester. Det ser ikke særlig delikat ut og har lite å si for smaken, så det er best å fjerne skummet. Dersom du lar det være vil kjøttsuppa bli litt mer grumsete.

Husk også å la kjøttet trekke rett under kokepunktet i stedet for å koke. Da blir resultatet garantert saftig og mørt. 

Urtebukett gir ekstra god smak

Urter setter god smak på maten, og i klare kraftsupper som dette er det vanlig å bruke  en liten urtebukett eller suppekvast.

På fransk kalles det en bouquet garni og det lages knapt en eneste fransk suppe, kraft, gryterett eller stuing uten at urtebuketten er på plass. Den består av et lite knippe urter, tørkede eller ferske, bundet sammen med hyssing.

Buketten legges i gryta og koker sammen med alle de andre godsakene og når det nærmer seg servering, løftes buketten ut og kastes. Da har du fått all den deilige smaken i suppa, mens du slipper å fiske ut stilker med slitne urter når du skal spise.

Det er ingen fasit på hvilke typer urter som absolutt skal brukes i urtebuketten, men de aller vanligste er timian, persille og laurbærblad. Andre urter du kan bruke er rosmarin, salvie, estragon, basilikum og kjørvel, alt etter hva du skal bruke buketten til.

I denne oppskriften har vi brukt friske stilker av persille, timan og rosmarin for ekstra god smak.

Oppskrift på tradisjonell kjøttsuppe

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 600 g høyrygg uten bein, i terninger
 • 1 ss rapsolje
 • 1,2 l grønnsakkraft
 • 1 laurbærblad
 • 1 gul løk, i biter
 • 2 gulrøtter, i biter
 • ca. 250 g sellerirot, i biter
 • ca. 250 g kålrot, i biter
 • 4 små poteter, i biter
 • 120 g purre, finsnittet
 • 1 urtebukett (stilker med fersk timian, rosmarin og persille)
 • 1,5 ts salt
 • 0,5 ts pepper

Slik gjør du:

 1. Tørk kjøttet godt og skjær i terninger på ca. 2x2 cm.
 2. Varm opp olje i en stekepanne på sterk varme. Brun kjøttet raskt og ha over i en stor gryte.
 3. Hell kraften og laurbærblad over kjøttet. Kok opp, senk varmen og skum av urenheter for å få en klar suppe. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 1 time.
 4. Rens og skjær alle grønnsakene i biter. Ha løk, gulrot, sellerirot, kålrot og potet i gryta sammen med kjøttet. Bind sammen noen stilker fersk timian, rosmarin og persille med tykk bomullstråd og legg i gryta. Smak til med salt og pepper og la alt småkoke til grønnsakene er møre, 15-20 minutter.
 5. Fjern urtebuketten og laurbærbladet. Tilsett purre, rør om og la kjøttsuppa trekke 5 minutter til. Server med flatbrød, rundstykker eller nybakt brød.