Bacalao er perfekt både som hverdagsmiddag og når du får gjester. Enkelt å lage er det også!

Bacalao kommer fra spansk og portugisisk, og betyr rett og slett torsk. I Portugal er bacalaokunnskapene så viktige at det sies at kvinner må kunne 365 retter med bacalao - en rett for hver av årets dager - før de kan gifte seg.

Vanligvis lages bacalao med klippfisk, men om du ikke har klippfisk tilgjengelig, kan du også lage den med lettsaltet eller fersk torsk, slik vi har gjort det her.

Tips! Prøv også denne himmelske fiskegryta! 

Viktig eksportvare

Historien om den norske klippfiskeksporten til Spania er unik. Den viser at det fantes et norsk miljø som tenkte strategisk og målrettet på eksport allerede fra begynnelsen av 1800-tallet. 

Få produkter kunne den gangen konkurrere med norsk klippfisk når det gjaldt kombinasjonen pris og næringsinnhold. Nordmenn derimot spiste lite klippfisk, men den bidro til stor økonomisk vekst og endret sysselsetting og bosetning her hjemme.

Visste du forresten at de i Spania kaller teknomusikk for música bacalao?

Bacalaoens hjemby

Bacalao er perfekt både som hverdagsmiddag og til gjester. Denne varianten med torskefilet fremfor klippfisk er superenkel å lage er også!

Torsk og eksporten av denne er fortsatt viktig for Norge og for kystsamfunnene våre. Vi eksporterer nemlig store mengder av både torsk og klippfisk til utlandet. I 2017 solgte vi for eksempel klippfisk bare til Portugal for 1,4 milliarder kroner!

Her i Norge kalles Kristiansund for bacalaoens hjemby, og her finner du også Norges klippfiskmuseum. Hvert år kåres årets beste bacalao i vestlandsbyen. 

Men også i andre deler av landet elskes denne fyrrige retten. Brevik og Omegn Sjømandsforening har i over 20 år arrangert bacalaofestival.  Fem tonn bacalao går med under festivalen, så dette kan ikke kalles annet enn en suksess!

PRØV OGSÅ: Tradisjonell sodd fra Trøndelag

Slik lager du bacalao

Den mest kjente varianten av bacalao er nok den røde, tomatbaserte, med røtter i Spania. Det er den vi har tatt utgangspunkt i her, bare med torskefilet i stedet for klippfisk som hovedingrediens.

Du kan også lage hvit bacalao, en mildere, rundere variant med fløte i stedet for tomater, men den røde er nok mest vanlig.

Til 4 personer trenger du:

Bacalao er perfekt både som hverdagsmiddag og til gjester. Denne varianten med torskefilet fremfor klippfisk er superenkel å lage er også!

800 g torsk, fersk eller frossen
2 dl olivenolje
600 g poteter
2 løk
2 paprika
2 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss tomatpure
2 bokser hakkede tomater
1 buljongterning
2 gulrøtter
200 g oliven, gjerne kalamata med stein
2 laurbærblader
1 kvast persille til pynt
Salt
Pepper
Sukker

 

Slik gjør du:

NB! Bruker du frossen fisk kan du legge den i plastpose i kaldt/lunkent vann i 15-20 minutter. 

Bacalao er perfekt både som hverdagsmiddag og til gjester. Denne varianten med torskefilet fremfor klippfisk er superenkel å lage er også!

Skjær løk og poteter i tynne skiver,. Behold gjerne skallet på om de ser pene ut.

Kutt paprika i grove biter og gulrøttene i skiver. Hvitløk og chili finhakkes.

Varm oljen i en vid gryte eller en stor, dyp stekepanne. Tilsett løk, poteter og paprika, og stek til løken er gyllen, paprikaen myk og potetene begynner å bli møre. Ha i hvitløk og chili underveis.

Rør inn tomatpuré, bokser med tomater og smuldre buljongterningen over. Tilsett gulrøttene og oliven, og la det koke videre. Smak til med salt og pepper og en klype sukker, om du synes det er nødvendig.

Del fisken opp i serveringsstykker og salte og pepre godt.  Plasser fiskestykkene oppå sausen, legg på lokk og la den trekke i 10 - 15 minutter, til fisken flaker seg fint.

Finhakk persillen og dryss over før du serverer bacalaoen med litt grovt brød til den gode sausen. 

Kilder: Norges sjømatråd, Nordmøre museum