Med dette trikset får du ekstra god og mye smak på blomkålsuppen.

Alle liker blomkålsuppe fordi den er kremete og deilig.

Denne versjonen har ekstra god og mye smak fordi blomkålen er ristet i ovnen, og fordi vi har tilsatt litt bakt hvitløk. Når du baker hvitløk i ovnen blir den mye mildere på smaken og harmonerer perfekt med den delikate blomkålsmaken.

Blomkålen kommer opprinnelig fra middelhavslandene, men nå dyrkes den over hele verden. I Norge har vi spist blomkål siden 1600-tallet, så her kan vi snakke om tradisjonsmat. Den norske blomkålen høstes mellom juni og oktober.

Blomkålen har lavt energi- og fettinnhold, men byr på et høyt nivå protein, vitamin C og kostfiber. Så å si at blomkålen er en sunn og nyttig grønnsak, er ikke å overdrive.

Blomkålsuppe med krutonger

Blomkålen er også en av våre aller mest anvendelige grønnsaker og kan kokes, stekes, frityrstekes, bakes eller spises rå. Den kan brukes i stuinger, kremer, salater, wok, gryteretter, og selvfølgelig i suppe.

Til vår deilige blomkålsuppe har vi også laget sprø parmesankrutonger av tørre brødskiver. På den måten får vi utnyttet mat vi kanskje ellers ikke ville fått brukt. Smart og kjempegodt! Server gjerne krutongene i en skål ved siden av suppen, så kan alle forsyne seg så mye de vil.


Oppskrift på blomkålsuppe med bakt hvitløk

Du trenger:

  • 1 blomkålhode
  • 1 hvitløk
  • 1 liten, gul løk
  • 1 l melk
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts finhakket fersk timian
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • Parmesankrutonger
  • 4-6 brødskiver, gjerne gamle og tørre
  • 2-3 ss revet parmesan
  • 2 ss olivenolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Skjær toppen av hvitløken og sett den på et stykke folie. Tilsett 1 ts olivenolje og litt salt og pepper, og samle folien rundt hvitløken. Sett den inn i ovnen.
  2. Hakk løken i små biter og del blomkålhodet i buketter. Legg disse på et stekebrett og fordel olivenolje, timian, salt og pepper over. La blomkålblandingen bake i ovnen 25-30 minutter.
  3. Sjekk hvitløken. Den skal være helt myk når den er ferdig. Ta den ut når den er ferdig og la den avkjøle seg på kjøkkenbenken.
  4. Skjær brødskivene i små firkanter, legg dem på et stekebrett og vend dem i olivenolje. Strø over salt og pepper.
  5. Ta ut blomkålen når den er ferdig bakt, du skal kunne stikke en gaffel enkelt gjennom stykkene. Sett inn krutongene og la dem bake i ovnen i 6-8 minutter, til de er gyllenbrune.
  6. Hell melken i en gryte og kok opp. Tilsett løk og blomkålblandingen, samt den bakte hvitløken, og blend til en jevn suppe med stavmikser.
  7. Ta krutongene ut av ovnen og dryss parmesan over.
  8. Server blomkålsuppen med krutonger ved siden av og gjerne litt ekstra olivenolje.