Brownies er den ultimate sjokoladekaken - lett å røre sammen, trenger kort steketid og smaker himmelsk.

Denne browniesen er servert med en hjemmelaget karamellsaus som prikken over i-en. Gjør det helt enkelt med en ganske tynn og flytende karamellsaus, eller tykne den litt med maizena. Smaken blir den samme, og klissete fingre blir det nok uansett. Men det er det absolutt verdt!

Brownies lages ved å smelte smør og sjokolade over vannbad. Dette gjør du ved å ha smør og sjokolade, delt i terninger og biter, i en glass- eller stålbolle. Under bollen setter du en liten kasserolle med vann som du lar småkoke. Det er viktig at bollen ikke er i kontakt med vannet, og at du ikke bruker for høy varme på platen. Når sjokoladen og smøret er smeltet, rører du raskt inn de andre ingrediensene og røren er klar for ovnen. 

Mens kaken steker lager du karamellsausen på 1-2-3 og så er det bare å glede seg til klokken på ovnen piper og kaken er klar!

Skal du lage glutenfri kake? Denne kaken er godt egnet som glutenfri versjon. Da bytter du bare ut hvetemelet med en glutenfri lys kakemiks. Hvilken du bruker spiller ikke så stor rolle, denne kaken smaker sjokolade, sjokolade, sjokolade uansett!

Prøv gjerne sjokoladerullekake også.

Gode brownies-tips:

  • Lag kaken glutenfri ved å bytte ut hvetemel med glutenfri lys melblanding.
  • Tilsett 50 g valnøtter i røren for ekstra krønsj.
  • Server gjerne sammen med vaniljeis og friske bær. Får du ekstra karamellsaus er den nydelig som topping på iskrem! Kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.

Oppskrift på brownies med karamellsaus

Til en liten langpanne, ca 24 biter, trenger du:

  • 100 g lys kokesjokolade
  • 100 g mørk kokesjokolade
  • 200 g smør
  • 150 g sukker
  • 4 egg
  • 50 g hvetemel
  • 30 g kakao

Karamellsaus:

  • 50 g smør
  • 50 g brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 dl kremfløte
  • (evt 1 ts maizena)
  • Melis til å strø på toppen

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.
  2. Smelt sjokolade og smør over vannbad.
  3. Rør inn sukker og siktet hvetemel og kakao. Rør til slutt inn ett og ett egg.
  4. Hell brownies-røren over i bakepapirkledd liten langpanne og sett formen midt i ovnen. La kaken steke i 25-35 minutter, alt etter hvor stekt du vil ha den.
  5. Ta browniesen ut av ovnen og la den avkjøle i formen, gjerne med en rist under. 
  6. Lag karamellsausen ved å smelte smør, sukker og vaniljesukker. Dra kasserollen bort i fra varmen før du skal tilsette kremfløten.
  7. Vil du ha en litt tykkere saus bruker du maizena, hvis ikke hopper du bare over dette. Sausen smaker like godt uansett. Rør ut maizena i halvparten av kremfløten og tilsett deretter all kremfløten i den smeltede karamellen. Rør og varm opp til sausen tykner. Hell deretter over i en liten mugge og sett til avkjøling.
  8. Sikt melis over brownien og server med karamellsaus til.