Hva smaker bedre enn kaffe og nybakt kake etter en kald vinterdag ute? Denne appelsinkaken er lett å imponere med og enkel å røre sammen.

Appelsinkake smaker friskt og blir ekstra god om vinteren når appelsinene er på sitt beste. Kaken rører du enkelt sammen og steker enten i en randform som på bildet eller i en vanlig rund form. Smaken blir den samme, men appelsinkaken ser unektelig ekstra bra ut når den har vært stekt i en randform!

På toppen av appelsinkaken er det søt og klissete melisglasur og revet appelsinskall. Skal det gå enda raskere å servere kaken kan du enkelt sikte litt melis over kaken i stedet for å røre sammen glasuren. Pass da på at appelsinkaken er avkjølt, slik at melisen ikke smelter på kaken.

Gode appelsinkake-tips:

  • Har du glemt å romtemperere smøret? Skjær skiver av smøret med ostehøvel, da mykner det fort. 
  • Vil du ha litt mer kryddersmak i appelsinkaken? Tilsett 1 ts kanel, 1 ts vanilje eller ½ ts muskatnøtt.
  • Har du flere appelsiner? Lag denne friske appelsinmarmeladen.

Oppskrift på frisk appelsinkake 

Dette trenger du:

  • 300 g romtemperert smør + litt ekstra til å smøre formen
  • 300 g sukker
  • 5 egg
  • 2 appelsiner
  • 1 dl saft fra appelsin
  • 400 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

 Glasur:

  • 200 g melis
  • 1-2 ss vann
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175 grader over- og undervarme.
  2. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg i gangen og rør det godt inn.
  3. Vask appelsinene godt og riv det oransje skallet med ett zesterjern eller lignende. Unngå å få med det hvite, siden det smaker bittert. Rør inn halvparten av skallet i røren og legg resten i en tett boks i kjøleskapet for å bruke til pynt på appelsinkaken. Press appelsinsaften ut fruktene og mål opp 1 dl til å ha i røren. Resten (1-2 dl) tar du vare på til senere bruk.
  4. Sikt i hvetemel og bakepulver og vend dette inn i røren.
  5. Smør formen (22 cm rundform eller randform) godt og hell røren i. Stek på nederste rille i 50-60 minutter. Sjekk med en kakepinne at appelsinkaken er ferdig og sett formen så til avkjøling på en rist. Stikk små hull i overflaten på kaken, enten ved hjelp av en gaffel eller en kakepinne og hell appelsinsaften i. La appelsinkaken avkjøle en stund i formen før du tar den ut og lar den avkjøle helt på risten.
  6. Rør sammen glasuren ved å ha i litt og litt av vannet. Bruk så lite som mulig, slik at glasuren blir alt for tyntflytende. Pynt appelsinkaken med melisglasur og resten av appelsinskallet.