De er nydelige å se på, er proppfulle av god næring og smaker himmelsk. Endelig er sommerens beste godteri her.

Det er noe spesielt med nordmenn og jordbær. Faktisk spiste nordmenn 3,6 kilo jordbær i snitt i 2015 (tall fra Totalrapporten, OFG).

Ikke bare gir de røde, søte bærene en herlig lykkefølelse og glimt fra barndommen, de gir også en rekke helsemessige fordeler. De norske jordbærene kan du faktisk spise ubegrenset av, med god samvittighet.

– Jordbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, sier Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller at stadig flere nordmenn kjøper bær for å kose seg med, og jordbær er definitivt favoritten.

– Nå når den norske sesongen står for døren, kan vi trygt anbefale folk å fråtse i deilige, solmodne jordbær. Det smaker nydelig, er ernæringsmessig sunt og skjerper faktisk appetitten også. Alle typer bær er sunt, og det passer ekstra godt å spise bær på sommeren da de ofte er mer tilgjengelige. Alle slags bær kan regnes som en av de anbefalte «5 om dagen».

Norske jordbær ER spesielle

– Er det stor forskjell på norske og utenlandske jordbær?

– Smaksmessig, ja. Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir ekstra søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter er forklaringen, forteller Byermoen.

Jordbær passer godt til det meste. Bruk dem som topping på frokostblandingen, i salaten eller i smoothien. Noen ganger er det aller best å nyte bærene som de er.


Foto og oppskrift: Frukt.no
 
 

SMOOTHIE MED JORDBÆR OG BASILIKUM

Du trenger: 
  • 2 dl renset jordbær
  • 3 dl appelsinjuice
  • 2 ss yoghurt naturell
  • 10 blader med frisk basilikum
  • 1 ts revet frisk ingefær
Slik gjør du:
  1. Hell appelsinjuicen i blenderen. Tilsett resten av ingrediensene.
  2. Kjør til en glatt masse og server med en gang.
 
Foto og oppskrift: Frukt.no
 

JORDBÆRSALAT MED HONNINGVINAIGRETTE

Du trenger: 
  • 500 g jordbær
  • 100 g frisk spinat
  • 1 stk isbergsalat (eller annen salat du liker)
  • 12 stk sukkererter
  • 0,5 stk honningmelon
  • 3 stk vårløk
  • 1 dl valnøttkjerner
  • 150 g fetaost
Slik gjør du:
  1. Skyll jordbærene og grønnsakene. Riv salat og spinat i passe store biter og skjær jordbær, sukkererter og melon i fine biter. Skjær vårløk i tynne skiver. Ha over valnøttkjerner og smuldre over fetaost.
  2. Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper og hell over salaten. Vend slik at dressingen blir jevnt fordelt.
  3. Server salaten straks og gjerne med landbrød til.