Vi elsker reker! Men vet du hvorfor norske reker smaker så godt? Fakta og tips.

Hvor: Svalbard

Hva: Verdens beste reker

Hvem: Norges sjømatråd

Uansett når på året vi putter dem i munnen – det er ingenting som slår smaken av norske reker. Men hvorfor er de så gode?

Når nettene blir korte, varme og lyse, da får vi lyst på reker. De skal helst serveres ferske, på terrassen, med bare loff og majones, hvitvin i glasset og sol fra skyfri himmel. Gjerne med norske jordbær til dessert. Det er norsk sommer slik den skal være, og kanskje er det bare derfor vi nordmenn er så glade i å påstå at norske reker er verdens beste? Er de egentlig det?

– Vi har ingen parameter for å måle smaken på reker, men vi vet at sjømat som vokser i kalde farvann ofte får mer smak enn artsfrendene fra varmere strøk, sier Jan Eirik Johnsen, bransjeansvarlig for pelagisk, reker og skalldyr i Norges Sjømatråd.

Norske reker er av arten dypvannsreke, som lever i Barentshavet, særlig nord for fastlands-Norge og opp mot Svalbard, samt rundt sydspissen av Grønland. Absolutt kalde strøk, altså. Bra for smaken, som blir søt, frisk og salt. 

Men når de små godsakene skal vokse må de bytte skall, og det skjer om sommeren. Det vil si at reker som fiskes om sommeren har tynnere skall enn de som fiskes om vinteren, noe som påvirker både smak og tyggemotstand i rekekjøttet.

– At skallet er hardere er mest kosmetisk, men gjør rekene også lettere å skrelle og bedre på smak. Rekene er altså best om vinteren. Tynnere skall gjør rekene slaskete, men de er fortsatt gode! At etterspørselen er betydelig større om sommeren vet vi, nordmenn forbinder reker med sol og sommer. Det har nok med tradisjon å gjøre, sier Johnsen.

Og tradisjonen tilsier loff og hvitvin, sommer og sol. Gjerne en brygge. Kanskje bytter vi loffen med landbrød og majonesen med aïoli. Eller topper fiskesuppen med reker? Uansett hvordan du liker dem, så er det sannsynlig at du synes norske reker er best i verden, og det er altså ikke uten grunn. 

Norske reker

Vi elsker reker! Men vet du hvorfor norske reker smaker så godt? Fakta og tips.
  • Dypvannsreke (pandalus borealis)
  • Lever inntil 10 år. Fødes som hanner og skifter kjønn til hunner mellom 4 og 7 år. Blir opptil 16 cm.
  • Rekene lever i Barentshavet og langs Norskekysten, på rundt 500 meters dyp og fiskes med trål. For noen år siden ble arten rødlistet fordi vi holdt på å fiske havet tomt. Etter at industrien la til rette for mer bestandsdyktig fiske, er bestanden igjen økende.
  • Næringsinnhold: Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Reker er spesielt rik på protein, vitamin D, som bidrar til å styrke skjelettet, vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, og selen, som er et viktig stoff i et enzym, som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.
  • Reker er også lavkalorimat, med 100 kcal per 100 g rekekjøtt (spiselig del).
 Kilder: Nifes.no, Havforskningsinstituttet og Norges Sjømatråd