Det er tid for å fete seg opp før fasten og da må det fastelavnsboller til! Myke, luftige og gode hveteboller fylt til randen av krem og syltetøy

Fastelavnsboller er perfekt søndagskos for hele familien, og mektig nok til dele med hele nabolaget. Sett gjærdeigen rett etter frokost og inviter inn til søndagskaffe, så gleder du garantert alle rundt deg.

Fastelavnssøndag og fastelavnsriset hører med på 7. søndag før påske, og er med på å markere den 40 dager lange fasten før påske. Etter fastelavnssøndag kommer både fleskemandag og fetetirsdag før fasten starter på onsdagen.

Selv om det ikke er tradisjon for å følge fasten her i Norge er det vanlig å markere disse tre dagene, og da spesielt søndagen. Hveteboller er jo noe både små og store liker godt, og baking er en fin inneaktivitet alle kan delta i en kald vintersøndag i februar.

Har du ikke anledning til å bake akkurat denne søndagen kan du gjerne bake bollene og fryse dem ned på forhånd. Da er det bare å tine bollene og gi dem noen få minutter i stekeovnen på 150 grader, så smaker de nesten som nybakte igjen.

Kremen visper du på få minutter, syltetøyet henter du frem fra kjøleskapet og vips: Med et lite dryss melis er fastelavnsbollene klare.

Er du grepet av bakelyst kan du sjekke ut de populære mormorkakene eller kanskje du vil prøve deg på et høyt og luftig sukkerbrød?

 

 

Hvordan lykkes med gjærbakst

 

For å få luftige og gode hveteboller hver gang du baker er det noen triks som er verdt å få med seg. Det viktigste for å lage vellykket gjærbakst er å ha nok tid. Tid til å la deigen heve og utvikle seg. Dersom du har lyst på noe godt på 10 minutter bør du heller gå i fryseboksen og hente ferdigbakte boller enn å gå i gang med en gjærdeig.

En gjærdeig må få love til å heve til dobbel størrelse, gjerne opp mot 2 timer, før bollene trilles ut. Etter at bollene er kommet på stekebrettet trenger de ny hviletid på 30 minutter før de kan gå i stekeovnen en 10-15 minutters tid. Dermed går det raskt 3 timer fra du går i gang til bollene er klare til servering. Men for all del – den tiden er det verdt! Og mens bollene hever kan du gjøre helt andre ting.

Etter hvert er det blitt mer og mer vanlig å holde tilbake smøret når deigen eltes sammen, og tilsette dette helt til slutt. Har du ikke forsøkt det ennå kan det anbefales på det varmeste. Resultatet er en myk og smidig deig som er god å jobbe med og som gir et nydelig resultat.

 

Oppskrift på fastelavnsboller

 

Til ca 18 boller trenger du:

 • 5 dl H-melk

 • 150 g sukker

 • 1 pakke tørrgjær

 • 1 ts salt

 • 1 ts kardemomme

 • 1 egg

 • 150 g smør

 • ca 1 kg hvetemel

 • + 1 egg til pensling

 

Fyll og dryss

 • 3 dl kremfløte

 • 2 ss sukker

 • Bringebærsyltetøy

 • Melis

 

Slik gjør du:

 1. Ha fingervarm melk, sukker, salt, kardemomme, tørrgjær, egg og 900 g av hvetemelet i en bakebolle.

 2. Elt sammen på middels hurtighet i 7-10 minutter til deigen har samlet seg jevnt.

 3. Ha i romtemperert smør delt i terninger og elt videre i 7-10 minutter, til alt smøret er inne i deigen og deigen er smidig.

 4. Dekk til bakebollen og la heve til dobbel størrelse, ca 2 timer, på et lunt sted.

 5. Del deigen i 18 like store emner og trill runde boller som settes på to bakepapirkledde stekebrett.

 6. Dekk til brettene med rene kjøkkenhåndklær og la etterheve i 30 minutter.

 7. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i 12-15 minutter på 200 grader over- og undervarme. Stek ett brett av gangen.

 8. Avkjøl bollene på rist i minst 20 minutter før de kan deles i to.

 9. Visp krem og sukker til myk og luftig krem. Server nybakte hveteboller med krem og syltetøy, og et dryss melis på toppen.