En pai med laks er både enkel å lage og stappfull av gode smaker. Sunt er det også!

Har du gått tom for middagsideer med laks? Da vil vi anbefale deg en saftig pai med laks. Laksepaien er perfekt både som middagsrett og til lunsjbordet, og passer like godt til koldtbordet som til venninnekvelden.

Å lage pai tar for lang tid tenker du kanskje nå, men det finnes gode løsninger! Du kan for eksempel lage paideigen dagen før, eller du kan jukse litt ved å kjøpe en ferdig paideig. Du kan også lage paien ferdig på forhånd og bare lune den litt i stekeovnen før gjestene kommer.

Uansett hvordan du lager den – når du setter tennene i paien, vil det være verdt det!

Prøv også: Ovnabakt laks med agurksalat 

Gode smaker

Skal du lage laks til middag, men trenger litt ny inspirasjon? Deilig pai med laks er svaret! Sunt, enkelt å lage og proppfull av sunne ingredienser!

Laksens gode smak passer godt sammen med friske, grønne grønnsaker. I denne paien har vi valgt vårløk og erter, men spinat og brokkoli er også supert til.  I tillegg til at smakene passer godt sammen, blir det lekkert med lakserosa og grønt i paien.

For å få ekstra god smak, har vi blandet inn en spiseskje med sterk sennep i eggestanden og drysset med ferske timianblader. Andre urter som også passer godt sammen med laks er persille, dill og litt basilikum.

Liker du maten mer hot? Laks er en fisk med kraftig smak som også tåler smakfullt selskap av andre ingredienser med smell i. Vær derfor ikke redd for å ha i chili, hvitløk eller andre favorittkrydder i paien.

TIPS: Vil du også ha pai til dessert? Da bør du prøve deg på denne eplepaien!

Spis deg frisk

Skal du lage laks til middag, men trenger litt ny inspirasjon? Deilig pai med laks er svaret! Sunt, enkelt å lage og proppfull av sunne ingredienser!

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Og da er laks et godt alternativ. Den flotte, røde fisken er både vakker og smakfull. Laks er en anvendelig råvare og passer til det meste, enten du vil lage pai, himmelsk fiskegryte, bake den i ovnen eller ha den i en wok. 

Laksen inneholder i tillegg store mengder omega 3, som er umettede og sunne fettsyrer. Omega 3 er bra for hjertet, og forskning viser også at det viktig både for synet vårt og for hjernen!

Derfor er det flott at vi i Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder å spise sjømat, kun slått av Island, Korea og Portugal.

Serverer du laksepaien med en salat med jordbær, blir måltidet om mulig enda sunnere!

Oppskrift på pai med laks

Skal du lage laks til middag, men trenger litt ny inspirasjon? Deilig pai med laks er svaret! Sunt, enkelt å lage og proppfull av sunne ingredienser!


Bunn:

250 g hvetemel

1 ts salt

125 g smør

1 egg

1-2 ss kaldt vann

 

Fyll: 

200 g laks

100 g revet ost

Skal du lage laks til middag, men trenger litt ny inspirasjon? Deilig pai med laks er svaret! Sunt, enkelt å lage og proppfull av sunne ingredienser!

3 vårløk

50 g erter

3 egg

1 beger creme fraiche

1 ss sterk sennep

1 ss ferske timianblader

1 ts salt

1 ts pepper

Slik gjør du det:

Start med bunnen. Bland hvetemel og salt, og smuldre smøret i melblandingen til den blir som grov sand. Tilsett deretter egget og kna sammen. Se om du trenger én eller to ss kaldt vann for å få deigen til å samle seg. Dekk deigen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i minimum 10 minutter.

Smør en paiform. Vi har valgt en avlang form, men du kan like gjerne bruke en rund (25 cm).

Etter 10 minutter tar du deigen ut av kjøleskapet, knar den litt varm og kjevler den ut. Legg deigen over formen og prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet i minst en halv time.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Skjær laksen i terninger og hakk vårløken.

Visp eggene med salt og pepper, og rør i creme fraiche og sennep.

Skal du lage laks til middag, men trenger litt ny inspirasjon? Deilig pai med laks er svaret! Sunt, enkelt å lage og proppfull av sunne ingredienser!

Ta formen ut av kjøleskapet og legg laks, erter, vårløk og mesteparten av osten i formen. Hell over eggeblandingen og strø resten av osten på toppen. Sett formen midt i ovnen og stek i ca 45 minutter.

Server med en deilig salat med friske grønnsaker og kanskje noen jordbær i skiver.

 

Kilder:
Norges Sjømatråd