Kvæfjordkake vant Nitimens store avstemning om Norges nasjonalkake. Her kan du enkelt lære deg å lage den!

Det er ikke uten grunn at Kvæfjordkake – også kalt Verdens beste – fikk denne hedersbetegnelsen.

I denne tradisjonsrike kaken får du nemlig to kaker i én: Både en saftig bløtkakebunn og en sprø marengs på toppen.

Og ikke nok med det: I midten er det en deilig, myk og luftig vaniljekrem. Det kan jo ikke bli bedre!

Mer populær enn sjokoladekake

Kvæfjordkake har sin opprinnelse i historien om de to søstrene Ottestad fra Kvæfjord, som drev Café Alliance i Harstad.

Hulda Ottestad skal ha kjøpt oppskriften på en kongekake på 1930-tallet, men gjorde visse endringer og døpte den nye kaken ‹‹Kvæfjordkake›› for å hylle hjemstedet.

I Nitimens store avstemning vant den foran populære kakefavoritter som marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake – så det er ingen tvil om at vi elsker Kvæfjordkake her til lands!

Denne oppskriften er på en stor langpanne, og kaken blir dermed halvparten så stor som langpannen du kanskje har fra før. Det betyr at du her får en stor kake som rekker til mange.

Kaken er luftig, men likevel mektig. Vårt beste råd er derfor å dele kaken i mindre stykker, og heller dele ut flere dersom noen orker mer enn ett stykke.

Tips når du lager Kvæfjordkake

Noen synes Kvæfjordkaken er en tøff oppgave å gi seg i kast med fordi den består av flere kaketyper. Men følger du oppskriften er det slett ikke så vanskelig.

Likevel: Her er tre tips som kommer godt med: 

1. Rør inn én og én eggeplomme forsiktig, ikke overpisk deigen.

2. Når du skal lage marengs må både bolle og visp være helt rene og tørre! Hvis ikke kan du få problemer med å få marengsen stiv.

3. Når du lager marengs bør du begynne med å piske kun eggehvitene – uten å tilsette sukkeret. Når hvitene er blitt stive, rører du sukkeret i – litt etter litt.

Oppskrift på Kvæfjordkake

Til en stor langpanne trenger du: 

Kakebunn:

 • 200 g smør
 • 200 g sukker
 • 8 eggeplommer
 • 6 ss melk
 • 200 g hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker

Marengs:

 • 8 eggehviter
 • 400 g sukker

Krem:

 • 1 pk kakefyll med vaniljesmak (pulver-varianten som ikke skal kokes)
 • 4 dl melk
 • 4 dl kremfløte

Pynt:

 • 100 g mandelflak

 

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180 varmegrader. Husk at alle ovner er forskjellige, så hvis du vet at din ovn er varmere enn gjennomsnittet kan du godt steke kaken på 170 grader. 
 2. Skill eggene, og så lager du kakebunnen først: Rør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Rør inn eggeplommene, én om gangen. Ha i siktet hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og melk litt om gangen, til en fin deig former seg.
 3. Legg bakepapir i en dyp, stor langpanne og spre kakedeigen utover.
 4. Ha eggehviter i helt ren miksebolle og start å piske med ballongvisp til de begynner å bli litt faste. Deretter har du i sukkeret litt etter litt, til marengsen er så stiv at du kan snu bollen.
 5. Bre marengsen over kakedeigen og strø mandelflak på toppen.
 6. Sett kaken i ovnen og la stå i 20-25 minutter. Pass på at mandlene og toppen av kaken ikke blir for mørk. Ta kaken ut når den er ferdig stekt og la den avkjøle seg helt i formen.
 7. Lag vaniljekremen etter anvisningen på pakken. Sett vaniljekremen i kjøleskapet, som anvist på pakken. 
 8. Stivpisk kremfløten. Bland de to kremene forsiktig sammen. Del kaken i to like store deler. Snu den ene delen med marengslokket ned og kakebunnen opp. Smør kremen på kakebunnen og legg den andre delen av Kvæfjordkaken på toppen med marengsen opp.
 9. Servér og nyt!

Tips: Pass på at ikke mandelflakene og toppen av kaken blir for mørk. Om du ser at kaken er mørk nok, legg over et bakepapir, skru varmen litt ned og sett eventuelt kaken lenger ned i ovnen.