Nå bugner det av frukt og grønt i norsk natur, men altfor fort er det over. Ved å hermetisere frukten kan du hente frem sommersmaken også når det blir mørkt og kaldt ute.

Tidligere var det en selvfølge for norske husmødre å hermetisere det de hadde av frukt og bær. I dag er vi ikke like flinke, kanskje fordi vi i større grad har tilgang på deilig frukt året rundt.

Vi slår likevel et slag for denne fine norske tradisjonen – og særlig fordi det slett ikke er noen stor kunst. Putt sommeren på glass, og ta den frem i porsjoner når vinterstormene kommer. Super gave til den som har alt, eller til deg selv dersom du vil drømme deg tilbake til varme sommernetter.

Ripsgele er også sommerlykke på glass. Her får du oppskriften!

Alt kan hermetiseres

Både frukt og bær kan hermetiseres. Men fordi bær er lette å fryse, hermetiserer vi vanligvis bare frukt.

Det er viktig at glassene er tette når de settes bort, da bevarer du holdbarheten. Det vanligste er å bruke sukkerlake når du hermetiserer. Dette gjør vi først og fremst for smakens skyld, men også for å bevare holdbarheten og for at frukten skal holde på fargen.

Visste du at solbærene er dobbelt så sunne i dag som for 40 år siden? Slik lager du deilig solbærsyltetøy

Start med glassene

Hovedhensikten med hermetiseringen er å få drept de mikrobene som gjør at frukt og bær mugner eller gjærer. Det er derfor veldig viktig at du steriliserer glassene. Hos Røra Fabrikker i Trøndelag anbefaler de denne tretrinnsprosessen:

1) Vask glassene godt, enten for hånd eller i oppvaskmaskinen.
2) Dypp glassene i en kjele kokende vann og sett dem på et stekebrett.
3) Tørk glassene i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter.

Også lokkene bør kokes. Er det Norgesglass med strikk, bør gummiringene dyppes i kokende vann tilsatt konserveringsmiddel. Gummiringene må være myke, og ikke så vide at de går utenfor kanten av lokket. 
Husk også at glass og lokk må ha hele kanter. Det minste hakk eller skår kan gjøre at glassene ikke blir tette.

Slik hermetiserer du frukt


Plommer:

1 kg plommer
700 g sukker (avhenger litt av hvor syrlige plommene er)
1 liter vann
1 vaniljestang
0,5 dl presset sitronsaft


Slik gjør du:

  1. Lag sukkerlake ved å blande vann, sitronsaft og sukker. Legg i vaniljestang og kok opp. Hvor mye sukker som brukes er avhengig av hvor søte plommene er. Er det søte plommer, kan du redusere på sukkeret. 
  2. Har du små plommer, kan de legges i laken slik de er. La dem trekke de til er møre, men ikke kokt i stykker.
  3. Har du store plommer, bør du fjerne stein og skinn. Kok opp vann i en egen kjele, og legg plommene i kokende vann i 20-30 sek. Ta opp og trekk av skinnet. Del dem i to, og fjern steinen. Legg plommene i laken etter hvert som det blir klart, slik at plommekjøttet ikke blir mørkt. 
  4. Når plommene er møre, legg dem tett i tett i varme rengjorte hermetikkglass.
  5.  Kok opp sukkerlaken på nytt, og sil. Fyll deretter kokende sukkerlake i glassene til de er fulle. Tørk godt av kanten på glasset. Legg på lokk og skru det tett til.
  6. Oppbevares på et mørkt og kjølig sted.

Her får du flere tips til hva du kan bruke plommene dine til

 


Pærer:

1 kg norske pærer
ca 50 g grovraspet ingefær (kan sløyfes)
400 g sukker 
1 liter vann

Slik gjør du:

  1.  Lag sukkerlake ved å blande vann og sukker og kok opp.
  2. Skrell pærene og del dem i to på langs. Ta ut kjernehuset.
  3. Trekk frukten sammen med ingefær forsiktig i sukkerlake ved 80-90 grader, i ca 30 minutter til den blir mør.
  4. Legg frukten over på rene og varme glass.
  5. Kok opp sukkerlaken på nytt og sil den. Hell den over frukten på glassene til det nesten renner over. Tørk om nødvendig av kanten med en ren klut og skru på lokket.
  6. Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes mørkt og kjølig for lagring.

Kilder: frukt.no, klikk.no, NRK Sogn og Fjordane.