Nyt de norske eplene hele vinteren! Hjemmelaget eplemos uten tilsatt sukker er like godt på brødskiva som i tilslørte bondepiker.

Røde, gule, saftige, søte og knasende sprø - norske epler er fantastiske og fra september til desember er det bare å fråtse i den deilige frukten. Lange, lyse dager og kjølige netter gjennom hele sommeren sørger for langsom modning av eplene, og er det som gir den deilige kombinasjonen av søt og syrlig smak, sprø konsistens og tynt, delikat skall.

Er det lenge siden du har laget dessertklassikeren tilslørte bondepiker?

Eplemos uten sukker

Hjemmelaget eplemos er kanskje det enkleste syltetøyet du kan lage. Alt du trenger er epler, vann og litt sitronsaft for konservering. Et hint av vanilje eller kanel gir eplemosen det lille ekstra.

Fraværet av tilsatt sukker eller syltepulver gjør at du bevarer den rene smaken av eple, som er både søt og litt syrlig. Det gjør også at eplemosen har kortere holdbarhet.

Et godt tips er å fryse ned eplemosen i porsjoner, så har du alltid fersk eplemos på lur.

hjemmelaget eplemos uten sukker

Nyt eplemos på brødskiva, i havregrøt, til tilslørte bondepiker og i bakverk. Prøv for eksempel kjøleskapsgrøt med hjemmelaget eplemos, mandler og kanel. Det smaker nesten som eplekake.

Har du forresten smakt svinestek med stekte epler eller lun eplemos? Det friske sødmen passer perfekt til det lyse kjøttet.

Redd eplene: Gå på «epleslang»

Norske hager er fulle av epletrær som ikke blir høstet. Vi oppfordrer selvsagt ikke til tyveri og du skal respektere eiendomsgrenser, men hvorfor ikke ta turen over til naboen hjemme eller på hytta og spørre om du kan hjelpe til med innhøstingen? Det kan være en fin gest, en sosial og hyggelig aktivitet og mye god frukt kan reddes fra å gå til spille.

Har du ingen epletrær å plukke fra kan du kjøpe deilige epler hos oss på Coop Marked og Matkroken – hele året!

PS! Nedfallsfrukt skal du være litt forsiktig med, selv om du skal koke syltetøy eller saft. Nedfallsfrukt kan inneholde giftstoffer som ikke forsvinner gjennom varmebehandling. (Kilde: matportalen.no)

Eplemos uten tilsatt sukker

Oppskrift på eplemos uten tilsatt sukker

Til ca. 1 liter eplemos trenger du:

  • 2,5 kg epler (uskrelte)
  • 2 dl vann
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 vaniljestang (eller 1 kanelstang)

Slik gjør du:

  1. Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del hvert eple små terninger.
  2. Ha epleterningene i en kasserolle, hell på vann og sitronsaft. Sitronsaften er med på å gi eplemosen bedre holdbarhet.
  3. Del vaniljestangen i to på langs og ha i kasserollen med eplene.
  4. Kok opp under omrøring. Senk varmen og la eplene småkoke under lokk til de er helt myke. Jo mindre biter, jo raskere blir eplemosen ferdig kokt.
  5. Løft ut vaniljestangen og bruk en stamper til å mose eplene. Bruk stavmikser hvis du vil ha en helt slett mos.
  6. Hell på eplemosen på varme, sterile glass. Sett på lokk og avkjøl på benken.


Uåpnede glass med eplemos er holdbare i ca. 1 uke i kjøleskapet. Vil du at syltetøyet skal vare lenger anbefaler vi at du fryser det ned i porsjoner.

Tips: For et grovere syltetøy med mer farge kan du la være å skrelle eplene. Eventuelts krelle kun halvparten. Koker du eplemosen med skall er det lurt å bruke stavmikser.

Lær litt mer om de forskjellige eplesortene på norskmat.no

Den store norske epledagen er siste tirsdag i september hvert år. Les mer på frukt.no