Juledagene vil vi gjerne ha et bugnende bord til frokost eller brunsj! Her er 13 tips til hva du bør ha på bordet til julefrokosten – og veldig mye kan du ha klart god tid i forveien.

Julefrokost, juletapas, lunsj eller brunsj – samme hva du kaller det er juledagene høysesong for gode måltider hvor vi sitter lenge ved bordet og bare koser oss. 

Julefrokosten skal helst ta flere timer, men ikke nødvendigvis flere timer å lage. Her er tips til lettvinte retter du kan servere til julefrokosten.

Men hva skal du servere? Her er det selvsagt bare fantasien som setter grenser, men du kommer langt med et par gode salater, kjøttpålegg, noen oster, laks, eggerøre og brød.

Det er også fint å blande noen varme og kalde retter.  

Å stelle i stand mat til mange høres ut som mye jobb, men med god planlegging trenger det slett ikke ta så mye tid og krefter! 

Vi har satt opp en liste over retter som er fine å ha på bordet til julefrokosten eller julelunsjen. 

Rettene har vi delt opp etter hva du kan kjøpe inn på forhånd, hva du kan lage dagen før, og hva du bør lage samme dag. Og de fleste har kanskje rester etter julemiddager i kjøleskapet som også kan brukes?   

LES OGSÅ: Ny vri på potetsalaten

Dette kjøper du inn på forhånd

1. Oster og tilbehør til ostefat

 

Det holder med tre oster, velg gjerne en myk ost som brie eller camembert, en hardere ost som edamer eller parmesan, og en blåmuggost.

Suppler gjerne også med en smaksterk cheddarost. 

Som tilbehør til ost er det godt med frukt som druer, pære, fiken eller aprikos.

Nøytrale kjeks, honning og nøtter er også fint supplement. Og pepperkaker smaker faktisk nydelig til blåmuggost!

2. Sild

Her fins det mange ferdige varianter å velge i, som sennepsild, tomatsild og rømmesild.

3. Røkelaks

Mange foretrekker også den smaksrike gravlaksen, så ha gjerne litt av hver variant. 

Restetips: Har du rester etter rakfisklag er det perfekt å sette på bordet!

4. Ribbesylte

Selvsagt er det ekstra stas å kunne sette fram hjemmelaget ribbesylte, men om tiden ikke strekker til, får du kjøpt god ribbesylte på butikken. Rull, spekemat eller en god postei er også gode forslag til pålegg. 

Restetips: Kald ribbe smaker nydelig i lefse eller i tynne skiver på brød med ekstra salt og pepper på. 

LES OGSÅ: Slik lager du ribbesylte selv

5. Grov sennep

Sennep forbindes gjerne med jul, og før i tiden ble sennep regnet som noe litt eksklusivt som bare de bemidlede hadde råd til. Kanskje det er nettopp derfor sennep gjerne forbindes med jul, da skal man jo by på det beste man har! 

Restetips: Pinnekjøtt revet i biter eller rester av lutefisk i lefse med sennep og litt salat er kjempegodt!

6. Rødbeter

Passer godt som tilbehør både til kjøttpålegg og posteier. Ribberull med rødbeter og grov sennep er fantastiske julesmaker sammen!

7. Drikke

Mozell eller juice passer er lett og fin drikke til maten. Eller kanskje et glass musserende vin til de som foretrekker det?

 

8. Lefser og grovbrød 

Dette kan du selvsagt også lage selv, og brødet er jo bare å huske å ta opp av fryseren kvelden før.

LES OGSÅ: De beste knekkebrødene lager du selv

Dette lager du på forhånd

9. Waldorfsalat 

Om du ikke rekker å lage den samme dag, kan du fint lage Waldorf-salaten dagen før og la den stå i kjøleskapet. 

Her er oppskriften på klassisk Waldorf-salat

Dette lager du samme dag

10. Eggerøre 

Prøv denne oppskriften på eggerøre som smelter på tunga

11. Julesalat med rødkål

Du trenger: 

1 liten rødkål
2 1/2 appelsin
50 g hasselnøtter
Flytende honning (f. eks akasie)
Persille

Slik gjør du: 

1. Del rødkålen og skjær tynne strimler med en madolin.

2. Skjær 2 appelsiner i båter og del dem i biter. Bland sammen med rødkålen.

3. Press over saften av en halv appelsin, og bland godt.

4. Rist hasselnøttene i en panne på svak varme. Tilsett honning og stek dem i et par minutter til. 

5. Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle.

12. Pannestekt rosenkål

Du trenger: 

1-2 pakker rosenkål
1 granateple
1 bunt persille 
Smør
1/2 sitron

Slik gjør du: 

1. Varm opp en panne med litt smør. Ha i rosenkålen og stek på svak varme i ca. 5 minutter. 

2. Skru opp varmen, og stek et par minutter til mens du rører. 

3. Strø over granateplekjerner og smak til med salt, pepper og evt. sitronsaft.

13. Ovnsstekte poteter med persille

Du trenger:

Små poteter (evt. kan du skjære større poteter i båter)
Olivenolje
Maldonsalt
Persille

Slik gjør du: 

1. Forvarm ovnene til  200 ˚C. Legg potetene i en langpanne og hell rikelig med olivenolje over. Dryss over havsalt og hakket persille. Du kan også krydre med rosmarin eller timian for ekstra smak. 

2.  Stek potetene i ca. 30 minutter. Steketiden kommer an på størrelsen på potetene, så sjekk underveis om de er møre. Snu på potetene et par ganger underveis. Om potetene trenger lenger tid til å bli gjennomstekt, kan du godt skru ned varmen til 170 ˚C for at utsiden ikke blir for godt stekt.