Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull», og de kan brukes til langt mer enn tradisjonell multekrem.

Multer er vanlig å finne i Norge, Sverige og Finland, men kan også finnes i deler av Russland og Nord-Amerika.

De trives godt i høytliggende myrområder, og under spesielt gode vilkår kan man oppleve såkalte «multeår» hvor hele fjellet bugner av multer. Er du først på bærtur, plukk også med tyttebær og blåbær, og lag deilige syltetøy.

Sunt gull

Modne multer får en guloransje farge og er proppfulle av C-vitamin. De kan minne om bringebær i form, og på engelsk kalles bærene «cloudberry» — rett og slett fordi de ligner en liten sky.

Bærene er saftige, og smaken er karakteristisk og aromatisk. Multer kan holde seg godt i kjøleskapet fordi de inneholder naturlige konserveringsmidler. Opplysningskontoret for frukt anbefaler likevel å fryse bærene. Slik er du sikker på at de ikke gjærer.


Minipavlova med multer

Lag lekre minipavlova pyntet med multer.

Du trenger:

  • 4 eggehviter
  • 250 gram sukker
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts maisenna

Pynt:

  • Vaniljekrem
  • Fløte
  • Multer
  • Sitronmelisse
Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull». Oppskrift på 3 desserter du kan bruke multer til.

Slik gjør du:

  • Visp eggehvite og sukker luftig.Visp deretter inn hvitvinseddik og maisenna.
  • Bruk gjerne en sprøytepose og lag små minipavlova former på et stekebrett kledd med bakepapir.
  • Stekes i ovnen på 90 grader i 2 1/2 time.
  • Pisk ønsket mengde fløte til krem. Bland forsiktig i lik mengde vaniljekrem i kremen.
  • Pynt pavlovaene med en skje krem/vaniljekrem og pynt med multer og sitronmelisse.

Oppskrift på Multesuppe

Du trenger:

  • 400 gram multer
  • 3 dl vann
  • 1/2 dl eplejuice
  • 200 gram sukker
  • 1 stk hel kanel
  • 1 stk hel nellik  

Slik gjør du:

  1. Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele, til det er gyllent.
  2. Ha i vann, eplejuice, kanel, nellik og kok opp.
  3. Ha i multene og kok i ca. 10 minutter.
  4. Sil av kraften, og press multene gjennom en sil. Kok suppen til den har passe konsistens. Ta ut krydderet.
  5. Serveres kald eller varm, og gjerne med en litt vaniljeis
Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull». Oppskrift på 3 desserter du kan bruke multer til.

Multesirup

Bruk denne sirupen neste gang du serverer vaniljeis. Himmelsk!

Du trenger:

200 gram multer

1,5 dl vann

150 gram sukker

Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull». Oppskrift på 3 desserter du kan bruke multer til.

Slik gjør du:

  • Varm opp sukkeret i en tykkbunnet kjele, og la det bli litt gyllent.
  • Tilsett vann og kok opp.
  • Legg i multene og la det trekke i ca 10 minutter. Sil deretter av multene.
  • La væsken småkoke i ca 10 minutter til det tykner.
  • Ta av og sett til avkjøling, gjerne til neste dag.

Kilder: Wikipedia, Opplysningskontoret for frukt og grønt.