Asparges er grønnsakenes Rolls-Royce. De trenger ikke mye tilberedning for at den nydelige smaken skal komme til sin fulle rett.

Asparges er et sikkert tegn på forsommeren. I Norge er det aspargessesong fra mai og fram til rundt sankthans. Norsk asparges kan være vanskelig å få tak i butikken, da det ikke er noen enkel produksjon å drive i Norge. Vi ligger helt i grenseland for hvor langt nord man kan dyrke asparges, men til gjengjeld blir den norske aspargesen veldig aromatisk og mild i smaken. 

Hvit eller grønn?

Asparges må tilberedes riktig så vær påpasselig med koketiden. Husk at det finnes to typer, både hvit og grønn, og det er forskjell på hvor lenge de skal koke. Den hvite aspargesen krever lengst koking og den grønne kort.

Den grønne aspargesen har et høyere vitamininnhold, er enklere å fryse og visstnok også lettere å dyrke enn den hvite.

Asparges har et vidt bruksområde. Den er nydelig til fersk fisk, grillet eller kokt et par minutter i lettsaltet vann. Med litt sitron fremhever og justerer du på smaken.

Aspargessuppe smaker sommer, og kan være en nydelig forrett eller hovedrett sammen med godt brød. Her er oppskrift på aspargessuppe fra bunnen.

Oppskrift på aspargessuppe laget fra bunn av

Denne suppen med asparges smaker deilig som middag med godt brød til eller som en smaksrik forrett.

Du trenger:

  • 1 bunt asparges
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 liter kyllingkraft
  • 3 dl fløte
  • salt
  • sitronsaft
Aspargessuppe smaker sommer, og kan være en nydelig forrett eller hovedrett sammen med godt brød. Her er oppskrift på aspargessuppe fra bunnen.

Slik gjør du:

  1. Brekk eller skjær av den nederste enden på aspargesene. Del aspargesen i biter. Gjem på noen av toppene og bruk disse om garnityr.
  2. Resten av aspargesen legges i en gryte, tilsett fløten og kok til det er mørt.
  3. Kjør den fin i en foodprocessor eller med en stavmikser.
  4. Smak til med salt og sitronsaft. Server gjerne med ferskt brød.
Aspargessuppe smaker sommer, og kan være en nydelig forrett eller hovedrett sammen med godt brød. Her er oppskrift på aspargessuppe fra bunnen.

Prøv også: Trønderkokkens gulrotsuppe. 

Kilde: Den store kokeboken, Nyt Norge