Putt solbær i en kjele med sukker og litt vann, kok opp – og du kan nyte ditt eget, deilige solbærsyltetøy. Søtt, sunt og superenkelt!

Om solbær er sunt?

– Ja, dyrkede bær ligger solbær helt på toppen, sier bærforsker Arnfinn Nes.

Han vet hva han snakker om. Nes har faktisk doktorgrad i nettopp solbær. Hjemme på Stavsjø i Ringsaker spiser han og kona solbærsyltetøy på brødskiva så å si hver dag – og så drikker de solbærsaft. Dermed sikrer de seg en god dose med vitaminer, spesielt C-vitamin, og antioksidanter (som beskytter mot sykdom).

Og så er det veldig godt.

– Generelt er det sånn at jo sterkere farge bær og frukter har, jo høyere innhold av antioksidanter har de, forklarer Nes.

Ikke rart at solbær kommer høyt på sunnhets-listen da, med sin sterke, mørke farge.

Solbærsyltetøy er sunt, og de moderne sortene solbær er dobbelt så sunne som for 40 år siden. Med denne oppskriften lager du solbærsyltetøy i en fei.

 

Sunnere i dag enn tidligere

Som det meste annet har også solbærdyrkingen blitt modernisert jevnt og trutt gjennom årene.

– De moderne sortene solbær er dobbelt så sunne som de vi hadde for 40 år siden, kan Arnfinn Nes fortelle.

Grunnen er at de nye sortene har doblet innholdet av de sunne stoffer, de er fri for sopp og de har økt resistens mot sykdommer.

Ikke alt var altså bedre i gamle dager, med andre ord.

Metodene for å lage syltetøy er imidlertid omtrent de samme. Det var enkelt før, og det er enkelt nå. Bær, sukker og litt vann, kok opp og fyll på glass. Server det på nystekte sveler, eller vafler med en hemmelig ingrediens.

Oppskrift på enkelt solbærsyltetøy 

Du trenger:

  • 1 kg solbær
  • 1½ dl vann
  • 3 dl sukker 

NB! Rens bærene godt slik at du kvitter deg med dårlige bær før du starter.

 

Slik gjør du det:

  1. Kok bærene til alt er gjennomkokt.  Rør av og til. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid.  Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. 
  2. Tilsett sukker når bærene er ferdig kokt, etter ca. 8-10 minutter.
  3. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok.  Alt sukker må være oppløst.
  4. Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker.  Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket.  Ikke la det renne over.  Tørk av kantene med en ren klut.
  5. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet.  Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til.
  6. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Kilde: frukt.no

Oppskrift på solbærsyltetøy med pærer og kanel

Du trenger:

  • 1 l solbær
  • 2 store pærer
  • 1/2 dl vann
  • 6 dl sukker
  • 1 kanelstang

 

Slik gjør du det:

  1. Rens og skyll bærene. Skrell pærene og skjær dem i biter.
  2. Bland alt i en gryte og kok på svak varme under omrøring i ca. 20 minutter.
  3. Ta gryten bort fra varmen. Skum godt. La stå i 15 minutter.
  4. Hell over på varme, godt rengjorte glass.

Kilde: dansukker.no

Solbærsyltetøy er sunt, og de moderne sortene solbær er dobbelt så sunne som for 40 år siden. Med denne oppskriften lager du solbærsyltetøy i en fei.

  

Søtt og sunt uten sukker

Ifølge Berit Nordstrand, lege og forfatter av flere bøker om kosthold og helse, er det sunnest å kaldrøre bær. Grunnen er at noe av næringsstoffene forsvinner når de kokes. Både ferske og fryste bær kan brukes.

Hennes oppskrift på sunt og godt syltetøy er uten sukker, der bananen erstatter sukkeret, mens et eple brukes for å gjøre syltetøyet tykkere. Eple inneholder fruktsyren pektin, et naturlig tykningsmiddel. Eplet gir også syltetøyet frisk smak og ytterligere næringsrikdom.

Du trenger:

  • 500 g frosne bær
  • 1 stort eple
  • 1 godt moden banan

Slik gjør du det:

  1. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør på full hastighet i ett minutt.
  2. Hell i tette glass og oppbevar i kjøleskap.

Kilde: beritnordstrand.no

Solbærsyltetøy med en vri

“ Vanlig” solbærsyltetøy er absolutt vanligst, men vil du imponere med en litt mer spennende smak, er det små grep som skal til.

  • Hvis du har noen finhakkede mynteblader i gryta sammen med bær og sukker, gir det en ekstra frisk smak.
  • Frisk og syrlig smak får du hvis du skviser litt lime i syltetøyet under kokingen.
  • En stjerneanis eller to gir spennende smak på syltetøyet.
  • Vanilje gir ekstra søtsmak til syltetøyet. Del en vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i gryta med bær og sukker, og kok opp. Vaniljestangen kan du ta ut når syltetøyet er ferdig. Du kan også bruke vaniljesukker, en ts eller to (smak til).

Prøv også: Plommer for enhver smak.

Solbærsyltetøy er sunt, og de moderne sortene solbær er dobbelt så sunne som for 40 år siden. Med denne oppskriften lager du solbærsyltetøy i en fei.

 

Slik blir bærene best etter frysing

  • Ikke fortvil selv om solbærsyltetøyet virker tynt med en gang det er kokt. Etter noen timer i kjøleskapet er det som regel blitt tykkere.
  • Frys helst bærene ned uten sukker, ellers blir de bløte når de tines.
  • Fryste bær bør tines langsomt i kjøleskapet, da blir de ikke så bløte.
  • Frys gjerne noen pene bær hver for seg på et brett eller annet, disse blir fine som pyntebær. Ikke pakk dem inn før de er ferdig fryst. Da kan du legge dem over i en boks eller annet som ikke tar så stor plass i fryseren.
  • Ekstra fint kan det bli hvis du også beholder hamsen på noen av pyntebærene som fryses enkeltvis.

Kilder: Hamar Arbeiderblad, frukt.no, dansukker.no, beritnordstrand.no