Spis deg sunn, slank og brun! Kort sagt: Spis gulrot! Den gylne godsaken er full av stoffer som er bra for både helsa og utseendet.

Gulrot troner øverst på pallen når det gjelder grønnsaker her til lands. Vi er faktisk i verdenstoppen når det gjelder gulrotspising: Hvert år knasker hver og en av oss opptil åtte kilo!

 

Det gjør vi lurt i, for gulroten inneholder mange stoffer som styrker helsa: Magnesium, jern, kalium – og kostfiber som er bra for magen.

Det gulroten derimot inneholder lite av, er kalorier. Så hvis du er på slanker’n, kan du knaske i vei med verdens beste samvittighet. 

Prøv gulrotkake i muffinsformer

Sunnere kokt

Visste du at kokte gulrøtter er sunnere enn rå? Det skyldes at når gulroten kokes, frigjøres det store mengder antioksidanter. Antioksidantene er i gulroten når den er rå også, men i langt mindre mengder. Har du derimot diabetes, bør du spise gulroten rå. Det frigjøres nemlig også stivelse i den når den kokes, og stivelse blir til sukker i kroppen.

Har du lyst til å få en ekstra fin brunfarge i sommer? Spis gulrot! Den inneholder nemlig fargestoffet betakaroten, som påvirker bruningsprosessen i kroppen. Fargestoffet omdannes også til A-vitamin i kroppen.

 

Gulrotsuppe er en ypperlig måte å få i seg Norges mest populære grønnsak! Gode grunner til å spise gulrot, forslag til retter og oppskrift på gulrotsuppe.

Det meste blir ekstra digg med gulrot

Den friske, søte smaken gjør at gulroten kan brukes både som middag, snacks og dessert. 

Høstens rotgrønnsaker

Her er litt av alt det du kan bruke gulroten til:

Salater: Enten alene, raspet og blandet med litt rømme og majones, eller sammen med andre salatgrønnsaker.

Stuinger og stappe: Bland gulrot i potetmos, rotmos og kålrabistappe. Det setter smak, saftighet og farge på stappen.

Gryteretter: Stort sett like godt i kjøttretter og fiskeretter.

Fiskekaker og annen fisk: Raspet gulrot med litt skviset sitron over. Friskt og godt – og enklere blir det ikke.

Kaker, paier, muffins og brownies: Den søte smaken av gulroten passer kjempefint til bakverk og kaker. Gulroten gjør også bakverket ekstra saftig.

Juice og smoothies: Bland gjerne gulrot med ananas, appelsin, mango og annet. Det blir supersunn og frisk vitamindrikk. 

 

Trønderkokkens gulrotsuppe

Olav Svartliaunet, alias Trønderkokken, har kalt sin rett ”Gulrotsuppe med et spark i ganen”. Trønderkokken jobber på Havfruen restaurant i Trondheim, og legger ut mange spennende oppskrifter på bloggen troenderkokken.com, og på facebook.

– Gulrotsuppen laget jeg som en forrett da jeg tok fagbrev som kokk, forteller han.

Den er søt og mild på grunn av gulrot og appelsin, men gir samtidig et spark bak i ganen på grunn av litt chili, og kanskje tar den deg en tur til Asia siden den inneholder ingefær og koriander. Topp den gjerne med noen sprøstekte krutonger.

 

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 1 kg gulrøtter i biter

 • 1 potet

 • 1 løk, grovt hakket

 • 5 hvitløkfedd, finhakket

 • 1 1/2 rød chili, finhakket

 • 20 g ingefær, finhakket

 • 1 l kyllingkraft (eller grønnsakkraft)

 • 2 appelsiner, saften

 • 1 lime, saften

 • 2 dl kremfløte

 • koriander (til dekorasjon)

 • salt og pepper

 

Gulrotsuppe er en ypperlig måte å få i seg Norges mest populære grønnsak! Gode grunner til å spise gulrot, forslag til retter og oppskrift på gulrotsuppe.

 

Slik gjør du:

1. Fres gulrot i en god klatt smør og tilsett de andre ingrediensene, med unntak av kremfløte. Kok til gulroten er mør, men ikke kok den for lenge! Da vil suppen miste den fine fargen og bli brun og blass istedenfor knall oransje og smashing!

2. Når gulroten er mør, tilsetter du fløte og kjører suppen med en stavmikser. Har du ikke det, kan du kjøre suppen flere ganger i en foodprosessor.

Gulrotsuppe er en ypperlig måte å få i seg Norges mest populære grønnsak! Gode grunner til å spise gulrot, forslag til retter og oppskrift på gulrotsuppe.

3. Smak til suppen med salt og pepper til den smaker slik du vil ha den. Vil du ha den sterkere, smaker du den til med litt cayennepepper.

4. Dryss gjerne over litt finkuttet gulrot og korianderblad like før servering.

Kilder: frukt.no, troenderkokken.com, forskning.no, dinside.no