Tyttebær trenger ikke mer enn fem minutter sammen med litt sukker for å sette prikken over i-en på kjøttmiddagen. Men du kan også gjøre mye mer med dem.

Tyttebær er velsignet enkle å ha med å gjøre. Enten du kjøper dem i butikken eller plukker dem selv, er det bare å slenge dem rett i fryseren uten noen form for behandling. Så kan du ta opp passende porsjoner når du trenger dem.

I likhet med andre bær, er også tyttebærene fulle av vitaminer og andre sunne stoffer. Disse stoffene blir ikke ødelagt ved frysing. Tyttebær inneholder i tillegg også benzosyre, noe som gir dem ekstra lang holdbarhet. Et gammelt kjerringråd er derfor at du kan øke holdbarheten på andre bær og bærprodukter, ved å legge et lite lag med knuste tyttebær over dem. Da mugner det ikke så fort.

 Lag verdens beste smuldrepai med blåbær

Plukkes i naturen

Tyttebærene du kjøper i butikken, er stort sett plukket ute i naturen. Det er ikke vanlig at tyttebær dyrkes. Men de trives godt i norsk natur, og vanligvis er det derfor mer enn nok av dem når sesongen starter i august måned. Da lyser det rødt i skogbunnen over hele Norge, fra Finnmark til Sørlandet.

Vanligvis er det ikke vanskelig å finne de små, røde bærene hvis du tar deg en tur i skogen. Men Naturvernforbundet råder alle tyttebærplukkere til å lete i åpen skog med mye lys, siden bærene krever lys for å vokse og trives.

Det er koselig å være på tyttebærtur. Men beregn god tid! Å raspe over tyttebærlyngen med en bærplukker gir ikke godt resultat. De små, røde bør håndplukkes. 

Slik får du superraskt syltetøy uten koking

Dette er den aller enkleste formen for syltetøyet, og krever minimalt med arbeid. Beregn omkring halvparten så mye sukker som du har bær, eller litt mindre. Smak deg frem slik at du får det akkurat så søtt som du ønsker. 

Slik gjør du det:

Bland bær og sukker i en bolle og rør eller pisk godt sammen. Du kan bruke en gaffel og knuse litt av bærene, men det er viktig at massen ikke blir for glatt. Både smaken og konsistensen skal være preget av at dette er bær, ikke bærmos.

TIPS: Vil du ha en frisk variant, prøv å blande inn litt finraspet limeskall eller appelsinskall.

 

Oppskrift på krydret tyttebærsyltetøy

Krydder som nellik, ingefær og kanel setter en annerledes og spennende smak på tyttebærsyltetøyet.

Du trenger:

  • 1 kg tyttebær:

  • 1-2 dl vann

  • 6 dl sukker

  • 1 ½ ts malt kanel

  • 1 ts malt nellik

  • litt malt ingefær

Slik gjør du det:

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok i ca. 15 minutter.

TIPS: For en mildere og litt annerledes smak, kan du koke syltetøyet sammen med en søt pære og tre-fire plommer. Frukten må deles i små terninger.

Kaffekos-syltetøy med mascarponeost

Visste du at rørte tyttebær også kan brukes til dessert?

Hvis du blander mascarponeost med tyttebær, får du et skikkelig godt og originalt tilbehør til vafler, pannekaker og annet.

Du trenger:

  • 2 dl rørte tyttebær

  • 1,5 dl ost

  • 1-2 ts vaniljesukker (smak til) 

Pisk alt sammen, og server med det samme.

Slik blir vaflene aller best

De beste turpannekakene

Oppskrift på trollkrem

Trollkrem er en annen enkel dessert som kanskje er ny for deg?

Du trenger:

  • 2 dl tyttebær

  • 1 dl sukker

  • 1 eggehvite

  • 1 ts vaniljesukker (eller mer, smak deg frem)

Slik gjør du det:

Bland bær, sukker og eggehvite, pisk i kjøkkenmaskin. På 1-2-3 har du trollkrem! 

Husk dette når du heller syltetøyet på glass

Ha syltetøyet på steriliserte glass. Da holder det seg lenger, og du unngår at det kommer til bakterier i syltetøyet.

Slik gjør du:

  1. Varm stekeovnen til 100 grader.

  2. Vask glassene i varmt såpevann, skyll godt og sett dem på en stekeplate i ovnen. De skal være helt tørre når du tar dem ut.

  3.  Sett glassene på et kjøkkenhåndkle når du heller oppi det kokende syltetøyet. Da sprekker de ikke.

  4. Sett glassene opp-ned hvis du bruker gammeldagse glass som norgesglass. Den kokende væsken vil da drepe eventuelle mikroorganismer som kan sitte igjen på lokket.

  5. Snu glassene når innholdet er blitt kaldt. 

Kilder: matsiden.no, mineoppskrifter.no, frukt.no, nrk.no, dn.no