At lutefisk er en ekte julefisk er det ingen tvil om! Sesongen varer i hele november og desember, men ekte lutefiskelskere starter gjerne enda tidligere...

Lutefisk er tradisjonsmat som har utviklet seg i takt med tiden og våre smaker. I dag er lutefisken mindre lutet enn tidligere. Det er også vanligere å salte fisken godt før den bakes, slik at den ikke blir så utflytende og geleaktig i konsistensen. På den måten får fisken mer gjenkjennbar konsistens og smak, og blir dermed lettere å like for alle lutefisk-nybegynnere!

Lutefisk er opprinnelig tørrfisk eller klippfisk av torsk som først blir bløtlagt i vann, så i lut og så i vann igjen, før du enkelt kan tilberede den i stekeovnen din. Antallet dager som fisken ligger i lut har altså minket, og smaken og lukten av lut er dermed ikke så sterk som den tidligere var. Dette gjør at stadig flere får opp øynene for julefisken over alle - lutefisken!

Lutefisk på flere vis

Lutefisk kan serveres på mange måter. De to vanligste er å enten servere fisken med ertestuing, kokte poteter og baconterninger, eller på en potetlefse sammen med smør og poteter. Potetlefsen spises som en wrap, selv om wrapen faller mer fra hverandre enn den kjente tacolefsen, og du gjerne må bruke kniv og gaffel for å få med deg de siste bitene.

De to ulike måtene å nyte lutefisk på har etter hvert bredt seg ut over fra hvor de opprinnelig kom fra, og det går fint å plukke det beste fra hver og lage sin egen vri på lutefisk. Lutefisk i potetlefse smaker nydelig med litt baconterninger blandet i, og ertestuing servert sammen med en potetlefse er heller ikke feil. Her er det bare å diske opp og la gjestene velge sin favoritt!

Konsistens på lutefisken

Meningene er delte om hvordan lutefisken skal være i konsistens, og diskusjonen går på hvor fast, løs eller gelèaktig fisken skal være når den serveres.

For nybegynnere er det gjerne letter å like lutefisk om den er fastere i konsistens og mer lik det vi vanligvis spiser av fisk. For å oppnå et fastere resultat salter man torsken godt og lar den stå en stund før den settes inn i ovnen. Har du god tid, salter du lutefisken og setter den kjølig i 2 timer. Har du mindre tid, kan du salte og la fisken stå på kjøkkenbenken i 20 minutter.

Vil du ha fisken mykere i konsistensen og mer utflytende kan du hoppe over dette steget og legge fisken rett i langpanna og dekke med folie. Dersom fiskestykkene har skinn på, legger du dem med skinnsiden ned.

Tre triks for å lære å like lutefisk:

  • Salt fisken godt først, slik at den blir fastere.
  • Spis lutefisken rykende varm fra ovnen. Er dere mange til bords lønner deg seg å steke i flere omganger etter hvert som man forsyner seg.
  • Vær raus med baconet første gangen. Alt smaker bedre med bacon på toppen!

Da er det bare å diske opp, så er du nok hekta på lutefisk før du aner det!

Oppskrift på lutefisk

Til 4 personer trenger du:

  • 2 kg lutefisk
  • 2 ss salt
  • 150 g bacon
  • 8-10 poteter

 Ertepuré:

  • 300 g frosne erter
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

 Slik lager du lutefisk:

  1. Legg lutefisken, gjerne delt i porsjonsstykker, på en rist over en langpanne. Strø godt med salt over og sett alt i kjøleskap i 2 timer. Dette gjør at noe av vannet i fisken trekkes ut, og du vil få et fastere resultat til slutt. Skyll raskt av saltet og klapp fisken tørr med kjøkkenpapir. Tørk av langpannen og legg fisken i, uten rist denne gangen. Dekk formen med aluminiumsfolie, helst uten at folien er i kontakt med fisken, og sett langpannen midt i forhåndsvarmet ovn på 200 grader over- og undervarme. La fisken steke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene/stykket.
  2. Kok potetene til de er møre, ca 30 minutter, og hell av kokevannet slik at de får dampe seg tørre.
  3. Del bacon i terninger og stek på middels varme til det er sprøstekt. Ta vare på baconfettet og server sammen med terningene.
  4. Kok opp vann i en liten kasserolle og la ertene småkoke i 5-7 minutter. Hell av kokevannet, men ta gjerne vare på 1 dl. Ha i smør og mos ertene enten ved hjelp av en stavmikser eller en potetstapper. Smak til med salt og pepper, og tilsett eventuelt 1-2 ss av kokevannet om du vil.
  5. Server lutefisk rett fra ovnen med ertepuré, kokte poteter og sprøstekt bacon.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre