Ikke hørt om småmat sier du? Da er du sannsynligvis ikke fra Hallingdal. Denne tradisjonsretten brukes både til fest og hverdag, og er aller best nå når de norske rotgrønnsakene er her.

Det hevdes av småmaten opprinnelig stammer fra Øvre-Hallingdal. I Hol var det tradisjon for å servere småmat som hovedmåltid den første gjestebudsdagen i bryllup. Senere har denne matretten spredt seg til hele Hallingdal, med lokale variasjoner.

I dag serveres småmat både til konfirmasjon og bursdager, men er fortsatt å finne i mange Hallingdalsbryllup.

Festretten småmat stammer fra Hallingdal. Perfekt på høsten når du kan bruke norske rotgrønnsaker. Oppskrift på småmat med rotgrønnsaker.

 

Deilige rotgrønnsaker

Nå bugner butikkene av norske rotgrønnsaker, så årstiden er perfekt for småmat.

Tradisjonelt er suppen laget med finhakket kjøtt, potet, gulrot og erter, og kan minne om en tykk suppelapskaus i utseende.

Ingrediensene måtte kuttes i små jevnstore terninger, som passet til ertene. Deretter måtte de kokes i klar kraft – hver for seg. Et viktig kriterium var at potetene som skulle brukes ikke måtte være mjølne.

Festretten småmat stammer fra Hallingdal. Perfekt på høsten når du kan bruke norske rotgrønnsaker. Oppskrift på småmat med rotgrønnsaker.

Viktig tilbehør

Til småmat ble det opprinnelig servert lefsekling. Lefsekling er tynne lefse som er smurt med smør og sukker, som brettes. Det er kombinasjonen av salt og søtt som er spesialiteten.

I dag serverer man like gjerne skiver av fint brød. Drikke til maten skal være øl, og desserten skulle tradisjonelt være dylle, som er en melkerett bestående av kokt melk, risgryn, sukker, vaniljesukker og kanel.

I dag er det nok mer vanlig å servere riskrem med rød saus.

 

 

Oppskrift på småmat med rotgrønnsaker

Tradisjonell oppskrift som er tilført kålrot og sellerirot. Oppskriften er for 8-10 personer.

Du trenger:

 • 1 kg kjøtt (høyrygg med bein)
 • 1,7 liter vann
 • 2 dl gule tørkede erter
 • 4 gl gulrot (små terninger)
 • 1 l potet (små terninger)
 • 2 dl kålrot (små terninger)
 • 2 dl sellerirot (små terninger)
 • Salt/pepper
Festretten småmat stammer fra Hallingdal. Perfekt på høsten når du kan bruke norske rotgrønnsaker. Oppskrift på småmat med rotgrønnsaker.

Slik gjør du:

 1. Legg erter i vann kvelden før. Dagen etter koker du dem møre, ca. 30 minutter. Sil av vannet og sett til side.
 2. Varm opp vannet til 90 grader og tilsett kjøttet. La kjøttet trekke i ca 1 1/2 time, avhengig av størrelse og mørhet på kjøttet. Skum av mens kjøttet trekker.
 3. Sil kraften og del kjøttet i små terninger.
 4. Skrell og skjær rotgrønnsakene i små terninger. Kok dem slik at de blir gjennomkokt. Det er viktig å ikke koke dem for mye.
 5. Ha rotgrønnsakene og kjøttet i en gryte sammen med kraften. Varm opp. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med lefsekling og (hjemmelaget) øl.

Kilde: hallingkost.no, Wikipedia