Moreller er konfekt fra naturen, og i Telemark dyrkes bær i verdensklasse. Nydelig å spise rett fra kurven - og perfekt som smaksoverraskelse i maten.

Telemark strekker seg fra kyst til fjell, og det er i et område midt i mellom at fruktgårdene ligger som perler på snor. I Midt-Telemark er det nemlig ideelle forhold for fruktdyrking.

– Moreller setter pris på høye temperaturer og mange soltimer, og akkurat det kan vi tilby her i Telemark, sier daglig leder Svein Børte i fruktpakkeriet Telefrukt.

Han forteller at de har rundt 15 morelldyrkere i distriktet. Noen dyrker også plommer og epler, men flere har spesialisert seg på moreller.

– Vi har noen av landets dyktigste morelldyrkere her i Telemark, sier han.

Søte moreller som smelter på tungen... Tips til hva du kan bruke moreller til: Kjøtt, salat, ost, sjokoladekake, frokost...

Pleies med omhu

Moreller er en steinfrukt som krever både kunnskap, tid og omtanke.

–  Moreller er krevende frukttrær som setter store krav til kunnskap og nøyaktig oppfølging gjennom vekstsesongen, forklarer Børte.

Morelltrærne blomstrer tidlig og minusgrader under blomstringen kan ødelegge avlingen.

– Moderne morellplantinger etableres derfor i dag i plasttunneler som gir bedre temperaturforhold under blomstringen og reduserer faren for at morellene ødelegges av regn, utdyper han.




De største morellsortene som dyrkes i Telemark er Van, Lapins og Sweetheart.

– Lapins dominerer imidlertid med rundt 60 prosent av produksjonen, opplyser Børte.

Søte moreller som smelter på tungen... Tips til hva du kan bruke moreller til: Kjøtt, salat, ost, sjokoladekake, frokost...

Eget navn

Tidligere i år fikk Telefrukt og produsentlaget innvilget beskyttet geografisk betegnelse over frukten de produserer: Telemarksmoreller, Telemarksplommer og Telemarksepler. Dette gjennom merkeordningen Matmerk.

– Fra neste år vil derfor frukten vår være merket med egne etiketter, forteller Børte.

For å få bruke merket, må frukten naturligvis være produsert i Telemark. Deretter er kvaliteten avgjørende.

– Om den skal kunne kalles Telemarksfrukt kommer an på størrelse, smak og utseende, forteller Svein Børte, som sier de mange soltimene gjør morellene søte og spesielt gode. Han mener derfor at de aller helst bør spises som de er.

– Men har du moreller til overs så kan de fryses ned hele, tines i mikrobølgeovn og serveres med iskrem. Fantastisk!

Søte moreller som smelter på tungen... Tips til hva du kan bruke moreller til: Kjøtt, salat, ost, sjokoladekake, frokost...

Søt og sunn start på dagen: Rask og god frokost med gresk yoghurt, chiafrø, granola og moreller.

5 ting du kan bruke moreller til

  1. Til kjøtt: Moreller passer godt til fete kjøttretter.
  2. Til ost: Delikat å se på og en fin kontrast til oster som Camembert og Brie.
  3. Til sjokoladekake: Til mørke, bitre sjokoladekaker er de røde, søte en perfekt kontrast.
  4. I salat: Delt i to er moreller deilig i grønn sommersalat med for eksempel kylling.
  5. Til frokost: Start dagen med smak og farge!